FOTO: Všichni od bláta. V Novém Městě se za rozmarného počasí jel Světový pohár horských kol

17. květen 2021 06:00

Nové Město na Moravě hostilo o víkendu Světový pohár horských kol. V neděli se na něm blýskl čtvrtým místem český biker Ondřej Cink.

Světový pohár horských kol ve Vysočina Areně poznamenalo rozmarné počasí. Závodníci, ale i jejich týmy, se museli popasovat s deštěm a hlavně blátem.

Je to opravdu příšerné…

Hlavně ženy na vlastní kůži během tří dnů pocítily, jak kruté podmínky umí Vysočina Arena připravit. Jednou velký liják a zablácené kořeny, podruhé zase bahno, které vysychá. „Když přestane pršet, tak bahno začne tuhnout, začne se to nabalovat a je to opravdu příšerné. V takových podmínkách si lidi sáhnou až na dno, aby se vůbec pohli,“ popisuje česká reprezentantka Tereza Tvarůžková, toho času celá od bláta. „Snad se stihnu do příštího týdne umýt, mám Český pohár,“ vtipkovala.

Když popojdeme k mechanikům, kteří po každém závodě kola poctivě čistí, dozvíme se, že za práci možná budou muset dostat zaplaceno dvojnásob. „Je to určitě horší než v minulých třech dnech, bylo mokro a teď to vysychá. Je to dost lepivé,“ vysvětloval britský mechanik Pete.

„Dvacet minut to zabere, je to dvakrát delší než obvykle.“

Ondřej Cink

Nejlepší světoví bikeři mají od obyčejných cyklistů jednu velkou výhodu, kola za ně po závodě umyje vždy někdo jiný. „Samozřejmě, máme toho na práci dost po závodě, jsme rádi, že máme od toho mechaniky,“ těší Ondřeje Cinka, že po zisku 4. místa ve Světovém poháru nemusí umývat zablácené kolo.

Ondřej Cink, biker

Český biker ve Vysočina Areně nezažil náročnější závod. „To bláto to udělalo v těch výjezdech ještě těžší, byly silovější, nebylo to jednoduchý, ale jsem spokojen.“

autoři: Jan Kodet , mik

Související