Fotovoltaika má budoucnost, uznává ministr Havlíček. Vláda ji ale podpořila méně než jiné zdroje

5. červen 2021

Poslaneckou sněmovnou prošla ve druhém čtení novela zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE). Zákon je klíčový pro výstavbu a provoz obnovitelných zdrojů. Ačkoliv vláda navrhla nižší podporu pro solární elektrárny, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) uznal, že slunce bude v budoucnu dominantním zdroje energie v Česku.

„Solární energie má budoucnost, musíme ji podpořit. Dnes máme na fotovoltaiku z modernizačního fondu připravených 50 až 100 miliard korun,“ řekl na Solární konferenci Havlíček.

Čtěte také

Provozovatele elektráren tato slova ale zatím příliš neuklidnila. Vláda totiž solárníkům navrhla nižší podporu než ostatním zdrojům.

Zároveň se s fotovoltaickými elektrárnami a bioplynovými stanicemi zatím nepočítá v rámci aukcí. Jejich prostřednictvím by stát mohl soutěžit nejlevnější zdroje energie.

„Aukční systém třeba v Německu z roku 2015 zafungoval tak dobře, že náklady na fotovoltaické instalace klesly o 50 procent, někde až o 60 procent,“ podotýká předseda KDU-ČSL a poslanec Marian Jurečka.

V České republice loni vzniklo více než šest tisíc nových solárních elektráren o výkonu 51,4 MW. Drtivá většina z nich ale spadá do kategorie malých zdrojů, které jsou umístěné třeba na střechách rodinných domů nebo firem. V Maďarsku ale loni vyrostlo desetkrát více a v Polsku dokonce čtyřicetkrát více fotovoltaických zdrojů.

Více si o možnostech a budoucnosti fotovoltaiky v Česku poslechněte v pořadu Natura. Provází Ondřej Novák.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.