Foyer Malé scény ponese jméno Miroslava Horníčka

V den 100. nedožitých narozenin uctila Plzeň jednoho ze svých nejslavnějších rodáků - herce, režiséra, spisovatele, glosátora a divadelního teoretika Miroslava Horníčka. Kromě velkého vzpomínkového večera byla v předsálí Malé scény odhalena jeho busta Miroslava Horníčka.

Po jednom  z nejslavnějších plzeňských rodáků Miroslavu Horníčkovi bylo v Plzni pojmenované divadlo. Před šesti lety bylo i s kulturním domem Inwest srovnané se zemí, teď nese jméno Miroslava Horníčka alespoň foyer Malé scény Nového divadla. V sobotu zde navíc byla odhalena Horníčkova busta od sochaře Vítězslava Eibla. Cti pokřtít bustu se dostalo herečce Monice Švábové a nebyla to volba náhodná. „Když jsem byla úplně malá holčička a sháněla jsem podpisy do památníčku, napsal mi: ‚Něco víc pro Vás jen.‘ a to jsem netušila, že mi za 20 let opravdu napíše něco víc - nádhernou hru Setkání s Veronikou, kterou jsme pak společně hráli“ vzpomínala.

Právě Monika Švábová překřtila v roce 2000 Divadlo Kruh v kulturním domě Inwest na Divadlo Miroslava Horníčka a nyní pokřtila jeho jménem i foyer Malé scény Divadla J. K. Tyla. „Divadlo Miroslava Horníčka v bývalém Kulturním domě Inwest bylo známé, lidé ho měli rádi, ale tomu už je zkrátka konec. Od té doby vyjma busty, která je v málo navštěvované zahradě Velké synagogy, žádné takové vyloženě horníčkovské místo nebylo, proto jsem moc rád, že budeme na Miroslava Horníčka vzpomínat tady,“ řekl náměstek primátora Martin Baxa.

Velmi často a družně jsme se setkávali, měli jsme se rádi a povídali jsme si,“ řekl manžel Moniky Švábové, rovněž dlouholetý člen plzeňské činohry Pavel Pavlovský. I když s Miroslavem Horníčkem nikdy společně nestál na jevišti, oba hráli třeba roli Hamleta a právě monolog Hamleta přednesl v sobotu Pavel Pavlovský mistrovi k jeho nedožitým stým narozeninám. Miroslav Horníček začínal s divadlem v Plzni jako ochotník, se spolužáky zde založil Studentský avantgardní kolektiv. V roce 1941 získal angažmá v Městském divadle v Plzni, po válce pak odešel do Prahy, na své rodné město ale nikdy nezapomněl a hrdě se k němu hlásil. 

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio