Francie staví jeden z největších parků větrných elektráren v Evropě. Rybáři a ekologové mají výhrady

20. leden 2022

Francie patří v Evropské unii mezi největší zastánce udržení jaderné energie. Stále více se ale taky snaží používat i obnovitelné zdroje. Například u svého pobřeží buduje parky větrných elektráren. Jeden takový projekt s 80 větrníky vzniká na západě země. Místní park převážně vítají, výhrady naopak mají rybáři a ekologové.

Městečko Saint-Nazaire na západním pobřeží Francie je známé hlavně svým velkým přístavem, v minulosti i svou ponorkovou základnou. Dnes je tady jiná základna, a to pro park větrných elektráren na moři. Elektrárny budou asi 12 kilometrů od pobřeží.

„Poetické elektrárny“

Elektrárny by měly vyrábět až 20 procent energie pro tuto oblast západní Francie, tedy až pro 380 tisíc domácností. „Esteticky to může být moc pěkné, vidět takový park větrných elektráren. Na takovou krajinu se dá zvyknout,“ říká Jean-Pierre, jeden z místních, před galerií současného umění v Saint-Nazaire.

Krajina se mění, transformuje. A my se na tom podílíme. Velká křídla větrných elektráren, která se točí při pobřeží… Já říkám, proč ne? To přece může být moc pěkné. Radši 80 větrných elektráren než třeba čtyři chladicí věže jaderné elektrárny! Takové větrné elektrárny jsou pro mě prostě poetické.“

Ekologové a rybáři mají výhrady

Nepříliš poetické to ale přijde ekologům, kteří kritizují zastavění pobřeží, znečištění oceánského dna betonem a kabeláží. A obavy mají i rybáři, kteří se bojí úbytku ryb. Park větrných elektráren u pobřeží Francie by se měl naplno spustit na konci tohoto roku.

autoři: Marie Sýkorová , als
Spustit audio

Související