F. S. Fitzgerald: Velký Gatsby. Ondřej Brousek v titulní roli příběhu velké lásky i tragické deziluze

15. leden 2023

Ondřej Brousek jako Velký Gatsby v příběhu velké lásky, oslnivého společenského vzestupu i tragické deziluze. Francis Scott Fitzgerald, „autor jazzového věku“, ve svých románech a povídkách jedinečným způsobem zvěčnil atmosféru prvního poválečného desetiletí v USA. Dramatizaci jeho nejznámějšího románu Velký Gatsby poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Za použití překladu Martina Pokorného s přihlédnutím k překladu Lubomíra Dorůžky pro rozhlas napsala Kristina Májová.
Osoby a obsazení: Nick Carraway (Ondřej Rychlý), Jay Gatsby (Ondřej Brousek), Daisy Buchananová (Magdaléna Borová), Tom Buchanan, její muž (Petr Lněnička), Jordan Bakerová (Veronika Lazorčáková), Myrtle Wilsonová (Dana Černá), Goerge Wilson, její muž (Zdeněk Velen), Paní Nieminen, Nickova bytná (Jaroslava Pokorná), Michaelis, Wilsonův pomocník na pumpě (Jiří Suchý z Tábora), Taxikář (Otmar Brancuzský), „VÝR“, host z večírku u Gatsbyho (Hanuš Bor), Catherine, sestra Myrtle (Klára Sedláčková-Oltová), Meyer Wolfsheim (Otakar Brousek ml.), Sluha u Gatsbyho (Tomáš Turek), Hlášení na nádraží, Hlas na večírku (Ondřej Bauer) a další
Dramaturgie: Renata Venclová
Zvuková spolupráce: Ladislav Reich, Stanislav Abrahám
Hudba: Matěj Kroupa
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 25. 12. 2020

„Začal jsem počítat výdaje své doby dříve, než na ně byly vystaveny účty,“ poznamenal Fitzgerald na téma svého zájmu o zpodobení bezstarostného života americké společenské smetánky, utrácející jmění zděděné po předcích na nekonečných večírcích, plných pašovaného prohibičního alkoholu. Dvacátá léta, do nichž vedla cesta přes bojiště první světové války, nastartovala zvlášť ve Spojených státech období oslnivé konjunktury, které ukončil až krach na newyorské burze v roce 1929.

Začal jsem počítat výdaje své doby dříve, než na ně byly vystaveny účty.
F. S. Fitzgerald

Na začátku dvacátých let se taky odehrává Fitzgeraldův román Velký Gatsby, který vyšel v roce 1925. Jeho vypravěč, mladý poválečný navrátilec Nick Carraway, přijíždí ze Středozápadu do New Yorku, aby zkusil štěstí jako burzovní makléř a finanční poradce. Náhoda ho přivede do podnájmu na West Eggu, do sousedství pohádkového sídla tajemného boháče Jaye Gatsbyho. Na jeho velkolepé večírky se každý týden sjíždí půlka New Yorku, o minulosti hostitele a o původu jeho majetku však koluje množství dohadů.

Ondřej Brousek

Aniž zpočátku tuší proč, vzbudí Nick zájem bohatého souseda, a protože má ve zvyku ostatním víc naslouchat, než odporovat, záhy se stane Gatsbyho důvěrníkem. A pak i pomocníkem při pokusu získat zpět milovanou dívku, o kterou ho před pěti lety připravil odchod na frontu. Jenomže ani pohádkové jmění, které Gatsby po návratu z války nashromáždil, nemůže vykoupit minulost a proměnit představy ve skutečnost. Na konci se ukáže, že Gatsbyho sen o osudové lásce byl ze všeho nejvíc pouhá chiméra.

Čtěte také

Fitzgeraldův Velký Gatsby je příběhem několikanásobného lidského míjení a hlubokého smutku nad ztroskotáním jedné iluze. Své hrdiny vylíčil autor s kritickým nadhledem a zároveň s mimořádnou empatií. Ambivalence jejich charakterů, pocit jakéhosi nevyčerpatelného tajemství, které si nesou, znovu a znovu přitahují generace čtenářů i tvůrců, kteří o nich chtějí vyprávět.

Fitzgeraldův Velký Gatsby je příběhem několikanásobného lidského míjení a hlubokého smutku nad tragickým ztroskotáním jedné iluze.

Dvoudílná dramatizace je prvním rozhlasovým zpracováním románu. Napsala ji scénáristka Kristina Májová za použití překladu Martina Pokorného a s přihlédnutím k překladu Lubomíra Dorůžky. Režisér Lukáš Hlavica obsadil do hlavních rolí Ondřeje Rychlého (Nick Carraway), Ondřeje Brouska (Jay Gatsby), Magdalénu Borovou (Daisy Buchananová), Petra Lněničku (Tom Buchanan), Veroniku Lazorčákovou (Jordan Bakerová)… Hudbu složil Matěj Kroupa, na zvukové realizaci spolupracovali Ladislav Reich a Stanislav Abrahám.

autoři: Kristina Májová , Renata Venclová
Spustit audio

Související