Francouzské croissanty jsou v ohrožení. Pekaře trápí vysoká cena másla

14. červen 2017

Francouzští pekaři mají strach. Hrozí totiž, že na trzích v zemi vypukne do konce roku panika ohledně ceny jednoho ze symbolů francouzského kulinářského umění - croissantů. Lahodné jemné máslové rohlíčky budou muset nejspíše výrazně zdražit. Na vině je nižší produkce evropských a především francouzských výrobců mléka.

Podle francouzských pekařů to vypadá, že situace je opravdu velmi vážná. V zemi totiž za poslední rok výrazně zdražilo máslo, které je základní surovinou pro oblíbené francouzské pečivo. „Je to naprosto klíčová složka pro naše madlenky. Jsou totiž skoro ze čtvrtiny právě z másla. Je to základ pro všechno naše pečivo,“ vysvětluje francouzský pekař pro televizi France 3.


Ve Francii se teď dá sehnat nejlevnější máslo diskontních značek za euro a 75 centů, což odpovídá asi 45 korunám. Kvalitnější másla pak stojí kolem tří eur a více, v přepočtu skoro 80 korun.

Totéž se týká ikonických croissantů, i ty jsou ze čtvrtiny složené z másla a jeho cena se tak zásadně promítne do jejich ceny. A kvůli tomu, že máslo je nepostradatelnou surovinou pro pekaře, do konce roku podle varování federace francouzských pekařů a cukrářů hrozí akutní nedostatek másla.

Pro srovnání i v Česku obchodní řetězce nabízejí nejlevnější másla asi za 45 korun - tedy pokud vynecháme akční nabídky. Na vině je nižší produkce evropských, a především francouzských výrobců mléka a také výrazně zvýšená poptávka po kvalitním máslu hlavně v Asii.

autoři: jap , znk , jaw
Spustit audio