Frank Zappa: Ten, který stál s kytarou u počátku nové země a prakticky vytvořil nové hudební tisíciletí

20. prosinec 2020

Zásadní milníky kariéry a života Franka Zappy komentuje v Sedmém nebi Jaromír Honzák. Legendární americký skladatel, multiinstrumentalista, zpěvák a kapelník by se 21. prosince dožil 80 let.

Tento díl Sedmého nebe věnujeme hudebníkovi, jehož album We're Only In It For The Money z roku 1968 bylo v roce 2005 zařazeno do amerického Národního registru nahrávek jako „inovativní a ikonoklastické album, představující jedinečný politický postoj, antikonzervativní i anti-kontrakulturní, obsahující kousavou satiru na hnutí hippies a reakce Ameriky na něj.

Dirigent Kent Nagano našeho hrdinu označil za génia s tím, že toto slovo nepoužívá zrovna často.

Věhlasný skladatel, muzikolog a hudební teoretik Nicolas Slonimsky, který ve 30. letech dirigoval premiéry děl Charlese Ivese a Edgara Varese, se s oním hudebníkem v 80. letech spřátelil a řekl: „Obdivuji všechno, co dělá, protože prakticky vytvořil nové hudební tisíciletí. Dělá krásné věci ... Měl jsem štěstí, že jsem se dočkal vzniku tohoto zcela nového typu hudby.“

V roce 1990 hlavní postava našeho pořadu na pozvání prezidenta Václava Havla navštívila Československo. Havel umělce jmenoval československým „zvláštním velvyslancem na Západě pro obchod, kulturu a cestovní ruch“. Pod tlakem amerického ministra zahraničí Jamese Bakera musel toto jmenování stáhnout a změnit jej na neoficiálního kulturního atašé.

V Sedmém nebi Jaromíra Honzáka zazní ukázky z desek Hot Rats, One Size Fits All, London Symphony Orchestra Vol. I, Jazz From Hell nebo Zappa In New York. Posledně jmenovaný živý záznam Zappovy kapely uvedeme 27. 12. v pořadu Koncert bez hranic.

Spustit audio