František Langer: Periferie. Hra o zločinu a trestu, vině a vykoupení

29. srpen 2020

Rozhlasová adaptace jedné z nejúspěšnějších her české meziválečné dramatiky. S Petrem Olivou, Růženou Merunkovou, Martinem Růžkem a Otakarem Brouskem v hlavních rolích poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Josef Červinka
Osoby a obsazení: Franci (Petr Oliva), Anna (Růžena Merunková), Soudce (Martin Růžek), Pán (Karel Urbánek), Paní (Marie Drahokoupilová), Barborka (Svatopluk Skládal), Tony (Josef Velda), Ředitel baru (Oldřich Musil), Komisař (Jiří Pick), Mladý muž (Zdeněk Ornest), Služka (Dana Syslová), Strážník (Miloš Rozhoň), Strážník (Vladimír Čech ml.), hlas (Miloš Hajský) a vypravěč (Otakar Brousek st.)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Zvuk: Jitka Borkovcová
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1973

Periferie Františka Langera vypráví příběh propuštěného vězně Franciho, kterému náhoda přivede do cesty krásnou prostitutku Annu a s ní záhy i nový, osudový zločin. Boj strachu a svědomí se rozrůstá v neobyčejné drama o vině, trestu a vykoupení.

Inspirace Freudem

Hra, která je často přirovnávána k Dostojevského románu Zločin a trest, byla v minulosti mnohokrát nastudována po celém světě. Při jejím psaní se František Langer nechal inspirovat čtením učení Sigmunda Freuda. Zajímalo ho, co se děje v lidském podvědomí. Co člověka nutí dělat a říkat na první pohled nesmyslné věci.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio