František Listopad: Bývalý fotograf, Baltazarova smrt a Firma falešných svědků

26. listopad 2021

Příběh fotografa samosnů, záhadné přepadení honosné vily a firma poskytující falešná svědectví. Kajetán Písařovic čte tři jemně vybroušené povídky z knihy Chinatown s Rózou z pera českého exilového básníka a spisovatele Františka Listopada. Uvádíme ke stému výročí narození autora. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Kajetán Písařovic
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 26. 11. 2021

Jméno František Listopad je literární pseudonym Jiřího Synka (19212017), vnuka prvorepublikového nakladatele Adolfa Synka. V mládí patřil k uskupení dynamoanarchistů – básníků a teoretiků sdružených kolem deníku Mladá fronta. Účastnil se domácího odboje ve skupině Za svobodu. Od roku 1947 žil v zahraničí, v posledních letech v Lisabonu. Zde se velmi úspěšně etabloval nejen jako umělec (Portugalci ho znají pod jménem Jorge Listopad), ale také jako univerzitní profesor nebo jako ředitel Lisabonské opery. Až do konce svého života udržoval kontakt se svou vlastí. Nakladatelství Dauphin vydalo v letech 2012–2017 Listopadovy čtyřsvazkové Sebrané spisy.

Chinatown s Rózou je sbírka krátkých próz, které vznikaly na konci 90. let. Jejich děj se pohybuje na hranici snu a skutečnosti, což je poloha pro tvorbu Františka Listopada typická. Ve vltavské Povídce uvádíme hned tři příběhy: povídku Bývalý fotograf, která vypráví surreálnou životní historii fotografa „samosnů“, dramatickou prózu o záhadném přepadení honosné vily Baltazarova smrt a příběh Firma falešných svědků o podivné společnosti poskytující falešná svědectví.

Spustit audio

Související