František Pavlíček: Tři oříšky pro Popelku

28. říjen 2018

Rozhlasová variace na slavnou filmovou pohádku Václava Vorlíčka, která vznikla až o 20 let později, t.j. v r. 1993. Kulisy jsou jiné, jiné je i herecké obsazení, ale půvab a poselství pohádkového příběhu se nezměnily. Poslouchejte do neděle 4. listopadu 2018.

Krásná a dobrá Popelka je odstrkována macechou a sestrami. Může se spolehnout jen na tajemnou kmotřičku, která jí ve všem zázračně rozumí. A tak ví i to, kdy má Popelka rozlousknout oříšek a jak se má zachovat na plese. Než na hodinách odbije půlnoc, je potřeba být zpátky doma, ať se děje, co se děje. Že Popelka při prchání ze zámku ztratí svůj drobný střevíček, je známá věc. Stejně tak jako to, že tahle pohádka má šťastný konec a na něm lásku, která přetrvá věky.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Sabina Laurinová, Michal Dlouhý, Věra Galatíková, Pavel Pípal, Gabriela Vránová, Sylva Sequensová, Vlastimil Brodský, Pavel Karbusický.

Na motivy: Boženy Němcové

Pro rozhlas napsal: František Pavlíček

Dramaturgie: Eva Košlerová

Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal

Zvuk: Tomáš Gsöllhofer

Režie: Karel Weinlich

Natočeno v roce 1993.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.