Frenetická jízda smečky narcisů je zpět. Nakolik Drive to Survive mění Formuli?

25. březen 2022
Tribuna

Svět rychlých vozů F1 se znovu dal do pohybu, což předznamenalo také uvedení další řady dokumentárního seriálu Drive to Survive. Jde ale skutečně o nezúčastněný a objektivní vhled do motoristického světa nebo si filmaři ohýbají realitu podle potřeby? A jaká je současná poptávka po závodech formulí?

Minulá sezona F1 skončila jen před několika měsíci, její dramatické finále ale všichni mají v živé paměti. Souboj Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem v posledním kole závodu jen tak něco nepřebije. „Finále loňské sezony skutečně vypadá, jako by ho vymysleli sami filmaři. Možná to naznačovala nálada, kterou člověk v seriálu pozoroval, že všichni už měli dost panování Hamiltona a Mercedesu,“ míní Vojta Jírovec.

Právě taková dramata sportovní fanoušci chtějí sledovat. Příznivců F1 přitom přibývá a seriál Drive to Survive je tu hlavním viníkem. Těsně před startem nové sezony vyšla už jeho čtvrtá řada. Je plná konfliktů mezi jednotlivými protagonisty, kteří těžko skrývají antipatie či závist, když se zrovna daří soupeřům. Vlastně se ukazuje, že je to úspěšné díky tomu, jak je to narcistní a lidsky porouchané. Nevím, co o tom světě nakonec vypovídá, ale je to tak, myslí si Vojta.

Neustále se tam někdo vzteká, týmoví kolegové by se nejraději přizabili, jsou tam extrémní zkraty a výlevy. Takže je to taková sonda do z mého pohledu hodně nevábného prostředí, ovšem udělaná a nastříhaná tak, že vás vlastně dost vtáhne, dodává. Někteří z jezdců ale v minulých týdnech vystoupili s tím, že filmaři manipulují s realitou: mistr světa Verstappen dokonce odmítl v dokumentu vystupovat. 

Vedení F1 si ale může mnout ruce. Poptávka po závodech Velkých cen roste a dříve trochu vyčpělé motoristické odvětví zažívá renesanci, která není zcela obvyklá. Všední ale není ani samotné prostředí, do něhož se dostat vyžaduje značné finanční možnosti, podporu velkých sponzorů či známé jméno. Ne nadarmo totiž najdeme na soupiskách syny bývalých hvězd Schumachera, Verstappena či Sainze. Vstupní bariéra je značná, glosuje Martin Vait.

Je to jen pár měsíců od nebývalého dramatu, kterým skončila minulá sezona Formule 1, a rychlé monoposty jsou znovu zpět. Jak se mění svět F1 a proč je aktuálně tak populární? Více v novém díle Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.