Funkční období na 10 let a zkušenosti ze státního zastupitelství. Kdo se může stát nejvyšším žalobcem?

24. květen 2023

Jak dlouho mohou být vedoucí žalobci ve funkci? A jaké jsou možnosti jejich odvolání? I to má upřesnit návrh novely o fungování státních zástupců, který nyní projednává vláda. Jak se na novelu dívají samotní státní zástupci? „Navrhovaná novela se nám jeví jako nakročení správným směrem, pak už ale jako jeho nedotažení,“ říká šéf Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. Proč je důležité, aby se nejvyšším žalobcem stal jen člověk, který pracoval jako státní zástupce?

O novelu zákona o státním zastupitelství se pokouší politici už 15 let. Je skutečně potřeba? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.