Futsal už není sport pro veterány. Dobrý fotbalista nemusí být dobrý futsalista, myslí si funkcionář

25. srpen 2021

Jaký je rozdíl mezi futsalem a sálovou kopanou? Dá se futsalem uživit? Do kterých zahraničních týmů míří ti nejlepší čeští hráči? A jakým způsobem se hraje česká nejvyšší futsalová liga? Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place byl futsalový funkcionář Daniel Kolman.

Fotbal je samozřejmě větší a sledovanější sport. Já jsem si o futsale něco četl a zaujalo mě, že je to sport veteránů. Je to ještě pravda?

Není. Futsal má samozřejmě k fotbalu hodně blízko. Obecně bych řekl, že když vedete sportovní klub, tak je jedno, jestli je to fotbal, hokej, basketbal nebo jakýkoliv jiný sport. Klub má nějakou strukturu, pravidla a mechanizmy, které fungují všude stejně. Po té funkcionářské stránce jsou situace velmi podobné. Futsal je jiný sport než fotbal. Hraje se na jiném hřišti a nikde není napsáno, že dobrý futsalista musí být i dobrý fotbalista a naopak. Je to o přístupu a o hlavě.

Čtěte také

Futsal je svojí strukturou naprosto profesionálním sportem. Mě by zajímalo, jaká ta struktura je. Ty jsi zmínil, že jste pod UEFA a zároveň jste pod FAČR, ale máte vlastní svaz. Dokázal bys to rozklíčovat?

Máme samostatný Svaz futsalu České republiky, který je součástí fotbalové asociace. Futsal má své mistrovství světa, mistrovství Evropy a prestižní Ligu mistrů. Hraje ho plno velkých klubů, které jsou známé i z fotbalového prostředí. Nejtypičtějším příkladem je Barcelona, která má slavný fotbalový, futsalový i basketbalový klub. Plno klubů jde touto cestou – aktuálním vítězem futsalové Ligy mistrů je Sporting Lisabon.

Hráči jako Messi, Neymar, Ranaldinho se vůbec nestydí, že za to, jak jsou dobří fotbalisté, vděčí tomu, že fungovali ve futsalu. V jihoamerických státech je v trenérské metodice spolupráce s futsalem velmi úzká. Myslím si, že je to jeden z hlavních důvodů, proč jsou ti kluci individuálně zdatní.

Je to tím, že míč je menší, má menší odskok a musí být více nalepený na noze?

Jasně, nedělá jim ten balon žádný problém. Nemusí přemýšlet nad tím, co s ním budou dělat. Mladí kluci, kteří v mládeži hrají, sami říkají, že futsal jim strašně pomáhá v tom, že jim trvá daleko kratší čas zpracování balonu a mají větší čas přemýšlet nad tím, jestli to nakopnou na 40 metrů. Pomáhá jim to v sebevědomí a alibisticky se ve fotbale nezbavují balonu, protože si věří a vědí, že ho budou umět udržet. Futsal určitě neškodí, ale naopak fotbalu pomáhá.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související