Fvck Kvlt: Nic jiného než hudbu bych dělat nemohl, je to terapie, ventil i zdroj obživy

13. leden 2022

Fvck Kvlt je hudební všeuměl, kterému v rámci tvorby není cizí žádný nástroj ani role. Do povědomí se zapsal jako zpěvák a kytarista punkových Wilderness, ale před dvěma roky se začal aktivně věnovat rapu a okamžitě se zařadil mezi nejpozoruhodnější nová jména na československé scéně. Nutno ovšem podotknout, že náklonnost k rapu v něm klíčila už dávno předtím.

Hudební tvorba není pro Fvck Kvlta jen jednou z možností, co v životě dělat, ale spíš možností jedinou – jediným myslitelným zdrojem obživy, ale také terapií a ventilem. Ostatně ne nadarmo se o něm říká, že zahraje na vše, co mu přijde do ruky. Má průpravu v klasickém klavíru, ve Wilderness zpívá a hraje na kytaru, chrlí rapové beaty pro celou řadu svých kolegů a kromě toho si své věci také sám mixuje a masteruje.

Fvck Kvlt

Zapomeňte ovšem na okázalé mixpulty studiových inženýrů: „Předposlední desku jsem míchal na otřesných malinkých reproduktorech k notebooku, a to třeba u mámy v pokoji. Až za peníze, které jsem deskou vydělal, jsem si koupil lepší vybavení.“

Kromě introspekce a výletů po vnitřní krajině Fvck Kvltovy duše natrefíte v jeho textech také na kritiku kapitalistického systému, který pozoruje a komentuje z pozice prekariátu, kam sám sebe řadí. Ostatně díky výběru témat, názorům a hudebním inspiracím s ním najdete rozhovor spíš na ČRo Vltava než na některém z populárních youtubových kanálů.

Fvck Kvlt je tak ještě pořád pro většinu posluchačů dobře ukrytým klenotem. Oblíbencem hudebních kritiků se ale stal už dávno, jakkoli sám o nic podobného určitě nestojí...

Jaký má Fvck Kvlt vztah ke smrti a jak se vyvíjí v průběhu času? Kolik tracků zmasteroval v bytě svojí matky? A proč se nejdřív bál vystupovat bez kapely?

Je Hugo Toxxx víc rapper nebo fanoušek? Chtěl by si Fvck Kvlt pořídit zlaté zuby? A proč už s sebou Rohony nenosí repliku svojí hlavy? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.