Gauč velký jako nejmenší pražský byt. I ten je součástí výstavy s názvem Praha zítra? Domy a byty v CAMPu

26. leden 2023 09:00

Novou výstavu najdete v Centru architektury a městského plánování. Máte díky ní například možnost zjistit, kolik je v metropoli prázdných bytů, kolik se jich staví nebo o kolik stoupla jejich cena v posledních letech.

„Bydlení je téma, které každého pálí. A tady by v první řadě měli lidé získat veškeré základní údaje a data o tom, jak si bydlení v Praze stojí a jaké jsou jeho základní problémy,“ uvádí ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč.

„Je to doplněno vizuální informací o tom, jakými způsoby se v Praze bydlí. Od bezdomoveckého tábora až po luxusní bydlení,“ dodává.

Dominantou výstavy je gauč obřích rozměrů, který poslouží i početné rodině. „Ten gauč je velký osm metrů čtverečních, což je velikost nejmenšího bytu, který se v Praze na trhu nabízí.“

Důležitou součástí výstavy je také bohatý doprovodný program, který nabídne třeba přednášky nebo promítání.

„Zmínil bych třeba přednášku historičky architektury Martiny Koukalové o historických krizích bydlení. Nebo přednášku a diskuzi Byt za 10 milionů. O tom, proč jsou nemovitosti tak drahé a co s tím,“ zve Štěpán Bärtl, vedoucí Centra architektury a městského plánování.

Návštěvníky čekají také tematické filmy. Jak odborné, tak laické, které jsou s bydlením spjaté. Promítat se tedy budou například Vlastníci nebo Kulový blesk. 

Výstava Praha zítra? Domy a byty bude v Centru architektury a městského plánování přístupná až do 30. dubna.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související