Generace 70: muzikanti Martin Hůla a Václav Havelka

14. prosinec 2014

O tom, jaké byly jejich klukovské fascinující objevy nebo první koncerty, které je dostaly. O tom, jestli už začali stárnout a jak se cítili, když byli označeni za muzikanty střední generace. Nebo o snech, které se jim vracejí od dětství. Ale nečekejte žádný domácký výklad snů, spíše místy ulítlou jízdu a místy velmi osobní poznámky a úvahy. Hosty nedělní Čajovny byli muzikanti Martin Hůla aka Bonus (nar. 1979) a Václav Havelka aka Vac da Hawk (nar. 1978). Jako Tvrdý / Havelka vydali v listopadu album na motivy jednoho období českého undergroundu, nové vlny a punku “U nás v garáži”. I o něm bude řeč.

PRVNÍ OTÁZKA PRO MARTINA HŮLU A VÁCLAVA HAVELKU

Iva Jonášová, autorka pořadu: "Vy jste první dvojice v tomto cyklu a neplánuju v tom nijak pokračovat, ale u vás mi to nedalo nepozvat vás společně. Možná právě proto, že ač vás oba nějaký ten rok znám a sleduju, co děláte, nikdy mě nenapadlo, že zrovna vy dva byste mohli spolupracovat. Jak jste se dali dohromady?"

Pořad vysíláme v rámci cyklu Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, které se prosadily v umění, vědě, sportu nebo společenskými aktivitami. Řeč bude nejen o Martinových a Vaškových osobních zkušenostech, postojích a přístupech k hudbě, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

03244884.jpeg

Martin Hůla aka Bonus (nar. 3. 8. 1979) – hudebník, grafický designer, producent, kurátor (série Knihy se těžko vystavují) a „multitasking superhero“ je podepsán pod činností grafického studia Carton Clan, taky pod činností nahrávacího studia Kundolab a můžete ho znát z řady hudebních formací, výběrem Sporto nebo Komunisti, jako Bonus vydal sólová alba Konec civilizace (2010) a Náměstí míru (2011) a letos jako producent pomohl na svět nahrávkám Were Mute a Kieslowski. Jako duo Tvrdý/ Havelka vydali v listopadu 2014 album U nás v garáži na motivy jednoho období českého undergroundu, nové vlny a punku.

Václav Havelka aka Vac da Hawk (nar. 1978) – frontman a songwriter pražsko-táborské kapely Please The Trees, patří mezi hlavní postavy české alternativní scény, v Českém rozhlase na Radiu Wave vysílá svůj pořad Echo (dříve pod názvem Natural Bridge), skládá taky divadelní hudbu a jako promotér Scrape Sound přiváží do Česka kapely a muzikanty z folkové a alternativně rockové scény. Během posledních dvou let jste o něm mohli slyšet nejen v souvislosti s třetím regulérním albem kapely Please The Trees „A Forrest Affair“, za nějž získali cenu Anděl v kategorii alternativa, ale taky se hodně mluvilo o albu se sborem seniorů Elpida, s nímž začal spolupracovat v rámci kampaně Mluvme o stáří. Zaregistrovali jste možná jeho sólové projekty nebo nebo vinylový split s kapelou Houpací koně. A nebo můžete znát jeho projekt s Carlem Warwickem Were Mute. Jako Tvrdý / Havelka vydali v listopadu album na motivy jednoho období českého undergroundu, nové vlny a punku U nás v garáži.

Skladby z alba U nás v garáži, které zazní v nedělní Čajovně: U nás ve sklepě, Sny, Ale my stále hledáme štěstí, Čert to vem, Žiletky.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.