Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral k výrokům Tomia Okamury

20. červen 2019

Český rozhlas se důrazně ohrazuje proti nařčením, která se objevila na facebookovém profilu místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy SPD Tomia Okamury.

Jde o případ znásilnění mladé dívky v obci Lukavec na Litoměřicku. Redaktoři postupovali zcela v souladu s běžnými standardy. Začali zjišťovat okolnosti činu, kontaktovali Policii ČR, státní zastupitelství, ale také redakci Deníku, který přinesl informaci, že pachatelem je muž z Afriky o pár hodin dříve vyhoštěný z Německa. Oficiální zdroje tuto informaci popřely.

Policie ČR uvedla, že k žádnému vyhoštění občanů Severní Afriky do České republiky nedošlo. Informaci, že šlo o afrického imigranta propuštěného z výkonu trestu v Drážďanech, uvedl na svém facebookovém profilu i místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Tomio Okamura.

Proto jsme požádali naši zpravodajku ve Sněmovně, zda by jí mohl tato zjištění potvrdit a uvést zdroje, ze kterých čerpal. Ptala se jej velmi slušně a profesionálně. Hned po první otázce ale přešel do útoku a začal kritizovat práci některých médií, zejména Českého rozhlasu. Zdůrazňuji, že to bylo ve fázi, kdy se teprve informace sbíraly a ověřovaly. Naprosto odmítáme tvrzení předsedy SPD Tomia Okamury, že bychom tento trestný čin jakkoliv bagatelizovali.

Český rozhlas rovněž považuje za alarmující a bezprecedentní, jakým způsobem předseda SPD Tomio Okamura napadl hodnoty média veřejné služby, které Český rozhlas bezvýhradně ctí. Zpravodajství Českého rozhlasu je zcela vyvážené, objektivní a nestranné a řídí se důsledně Zákonem o ČRo a Kodexem ČRo. Nesmyslná jsou rovněž slova předsedy SPD o údajné cenzuře – Český rozhlas mnohokrát předsedu SPD Tomia Okamuru zval do svého vysílání, ale vždy se setkal se zamítavou odpovědí.

Vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury na jeho facebookovém profilu je útokem na samou podstatu Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a porušuje demokratické principy, na kterých stojí naše společnost.

Spustit audio