Genetik Jan Pačes: Nahromadili jsme si protilátky v domnění, že nás to zachrání. Na ostatní jsme ale zapomněli

8. prosinec 2021

Nová varianta koronaviru omikron byla poprvé detekována v jižní Africe. Souvisí to s nízkou proočkovaností tamních obyvatel? A nedaří se vir zvládnout právě kvůli nerovnosti očkování ve světě?

O nové variantě omikron zatím vědci nemají dostatek informací. Přesto už něco víme, uklidňuje v pořadu Jak to vidí... genetik Jan Pačes.

Čtěte také

Víme s jistotou, že se kvůli velkému množství nasbíraných mutací rychleji šíří a rychleji množí. Takže omikron zřejmě brzy vytlačí dnes dominující deltu. Na přenos afrických dat na naše podmínky si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Příležitost šířit se

Může se nová mutace rozšířit natolik, aby vznikla nová varianta, která bude mít dost prostoru na šíření? Mutace vznikají rychlostí zhruba 25 za rok. To je konstantní a většinou se v našich podmínkách daří tyto případy zastavit.

To ale neplatí všude na světě. V zemích, kde se pandemie vymkne kontrole, a kde navíc není lékařská péče na takové úrovni jako v západním světě, má nová varianta vždy velkou příležitost rozšířit se.

Nerovnost v očkování

Znovu se proto začíná hovořit o souvislosti mezi nízkou proočkovaností rozvojových zemí a šancí viru zmutovat a vytvořit novou variantu.

Více než 80 % světových vakcín se dostalo do zemí skupiny G20. Nízkopříjmové země obdržely pouze 0,6 % všech očkovacích dávek.
Tedros Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace

Přesně tak to je, přitakává i host Zity Senkové. Původní varianty alfa a delta vznikly ještě před vyvinutím vakcíny, tedy v těle neočkovaných. A i varianta omikron vznikla s největší mírou pravděpodobnosti v člověku neočkovaném.

Nejsme v bodě nula

Přesto situaci Jan Pačes nevidí dramaticky. Nejsme v bodě nula. S koronavirem už máme zkušenosti. Máme postupy i léky. A samozřejmě řada z nás má v sobě protilátky. Ať už jsme je získali jakkoli, chrání proti těžkému průběhu nemoci.

Čtěte také

Bohužel to ale nekončí. Bohatá část světa si tyto protilátky nahromadila v domnění, že zachráníme sami sebe. Ale svět je jenom jeden, pandemie je globální. Dokud budou místa, kde pandemie bude moci zuřit, bude se virus dostávat zase zpátky k nám,“ uzavírá Jan Pačes.

Další témata rozhovoru: jak fungují vakcíny a jaká je účinnost očkovacích sér na konkrétní variantu; co víme o nové variantě omikron; neschopnost společnosti ubránit se dezinformacím.

Spustit audio

Související