Gentleman s pokorou a černým humorem. Na Mira Žbirku vzpomínají kolegové a fanoušci u nás i v Británii

Ve středu večer zemřel zpěvák Miroslav Žbirka. Bylo mu devětašedesát let. Nestihl tak dokončit práci na nové desce, kterou si chtěl nadělit k sedmdesátinám. Fanoušci na něj a jeho písně vzpomínají nejen u nás a v rodném Slovensku, ale také v Británii, kde nahrával ve slavném londýnském studiu Abbey Road. Připomeňte si hvězdného Mekyho s námi.

Písně Miroslava Žbirky nebyly nikdy prvoplánové a pro řadu umělců se proto stal vzorem. Jeden z letošních několika málo koncertů odehrál se skupinou Mňága a Žďorp na střeše brněnského mrakodrapu.

Čtěte také

„Cítili jsme, že tento borec to bere vážně a jde mu o hudbu. Měli jsme ho rádi už od osmdesátých let. Byl to snad jediný umělec, jemuž jste se nestyděli jít na koncert,“ vzpomíná Petr Fiala.

Posouval hudební hranice

I přesto, že Miroslav Žbirka často působil nenápadně, patřil k nejvýraznějším hudebníkům v Česku a na Slovensku. Jan Vedral o něm napsal životopisnou knihu Miro Žbirka Zblízka.

„Dokázal posouvat hudební hranice i v době, kdy to bylo naprosto nemyslitelné. Lidé ho mají spjati s Beatles, ale byl jedním z prvních, kdo tuzemské publikum naučil poslouchat syntezátorovou muziku v osmdesátých letech. A neustrnul do posledního okamžiku,“ doplňuje hudební publicista.

Bytostný umělec, vzpomínají kolegové

Fanoušci, kolegové a kamarádi se shodují na tom, že měl obrovský přehled o hudebním světě. Spolupracoval například i se zpěvačkou Ivou Frülingovou: „Působil na mě jako profík a jako kliďas. Vyzařovalo z něj, že je umělec. Byl to člověk, který má představivost i pojem o hudbě. Hrozně rád o ní vyprávěl,“ popsala pro Radiožurnál.

Slovenská média o Žbirkovi píší jako o pravém gentlemanovi a velikánovi s nezaměnitelným hlasem. Kvůli inspiraci kapely Beatles, anglickému původu matky a suchému humoru se mu přezdívalo Paul McCartney.

A v tomto duchu se na něj i vzpomíná: jako na gentlemana s černým humorem, skvělého člověka, jemuž sláva nestoupla do hlavy a zůstaly po něm desítky písniček, které patří do zlatého fondu československé hudby.

Nestárnoucí muzikant

Na Slovensku na jeho odchod reagovala Marika Gombitová nebo Laco Lučenič, loučí se zpěváci Richard Müller a Jana Kirschner. Reagují i přední političtí představitelé: podle premiéra Eduarda Hegera přesáhl svou dobu a takových hudebníků Slovensko příliš nemá.

Prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že se Žbirkovými písněmi má spojené mládí a že měla vždy pocit, že hudebník vůbec nestárne.

Českoslovenští krajané na Miroslava Žbirku vzpomínají také v britské metropoli. Miro Žbirka v Londýně pobýval, koncertoval a také nahrával. A to i ve slavném studiu Abbey Road. Poprvé v roce 2012 v šedesáti letech zde natočil píseň Love Shines a celé LP.

 „Bude mi strašně chybět“ 

Ve studiu, které pro něj bylo vzorem, protože jej využívali Beatles nebo Pink Floyd. Vrátil se, aby nahrál desku Double Album. Všechny nahrávky vznikaly s předními britskými umělci, kteří se podíleli na sólových albech bývalého člena Beatles Paula McCartneyho.

Album produkoval Rob Cass, který připojil osobní vzpomínku: „Měl jsem ho moc rád, byl to jeden z mých nejlepších přátel. Bude mi strašně chybět. Práci s ním jsem říkal seriózní zábava, vždy jsme si nahrávání desek strašně užili. Pracovat s ním bylo perfektní, vždy věděl, jak z každého dostat to nejlepší.“

Spustit audio

Související