Ghostface Killah a řemeslná zručnost divokých historek

30. prosinec 2014

Společná deska Wu-Tang Clanu spíš zklamala. Na druhou stranu Ghostface u sólových projektů udržuje laťku kvality dlouhodobě vysoko. Mají jednotliví členové i přes potíže celého klanu stále čím zaujmout?

Ghostface Killah vždy platil za jednoho z nejlepších hiphopových vypravěčů. Již od debutu Ironman chrlí na posluchače v pravidelných intervalech příběhy přetékající drogami, hrdinstvím, mstou, láskou i vraždami. Ostatně přezdívku Ghostface si vysloužil, když ho v počátcích kariéry z různých důvodů hledala policie a při vystoupeních tak musel skrývat svou identitu nošením masky. Už na loňské desce Twelve Reasons to Die spolupracoval s komiksovým tvůrcem Matthewem Rosenbergem a oba se sešli také nad novinkou 36 Seasons. Rosenbergovu práci využil Ghostface jako předlohu příběhu, který album vypráví. V něm se Ghostovo hudební alter ego Tony Starks po devíti letech (tedy 36 ročních obdobích) vrací na rodný Staten Island, aby bojoval s korupcí, úpadkem a všudypřítomným nebezpečím, které mezitím zachvátily jeho domov. A chybět nesmí ani znovuzískání staré lásky.

Minulé album měl hudebně na starosti Adrian Younge, který se v posledních letech kromě oprašování monumentů černošské historie vrhl také na hiphopovou produkci. Na 36 Seasons ho ale zastoupila soulová skupina The Revelations. A i tentokrát se jednalo o krok správným směrem. Kapela dokázala citlivě uchopit tradiční hiphopové postupy a zároveň vytvořit zvukem i náladou pestrý a zároveň kompaktní celek, který hutně a chytlavě podbarvuje obrazy ze života Tonyho Starkse. The Revelations nepřicházejí s novými postupy, ale pomocí osvědčených nástrojů postavili jeviště, jehož prkna se pod hlavní postavou neprolomí.

03282597.jpeg

Do experimentu se nepouští ani Ghostface, který zní ve svém projevu tradičně přesvědčivě. Superhrdinské roviny jsou korigovány tématem lásky, ale k melancholickým zpěvům je stále daleko a celku dominuje nesmlouvavý tón. Důležitější roli než obvykle tentokrát zaujímají hosté. Nemohou chybět pouličními tématy kovaní Kool G Rap a AZ, kteří do fiktivního příběhu přispěli hned několika party, v paměti utkví také silná sloka Pharoaha Monche.

Čtěte také

Poněkud kontroverzně se jeví datum vydání (pouhý týden po společném počinu celého Wu-Tangu), které znovu dokazuje, že netopýří klan netáhl tak úplně za jeden provaz. V konfrontaci s legendární sestavou rapperů se pak potvrzuje fakt, že sólová tvorba jednotlivých členů je většinou kvalitativně výš než v porodních bolestech zrozená kolektivní díla. Ghostface sice nepřekonal své nejlepší zářezy jako Ironman, Fishscale nebo i loňské Twelve Reasons to Die, ale znovu dokázal připravit výživnou porci pouličních příběhů, které (u fyzického nosiče doplněné o komiksovou předlohu) potěší nejen věrného fanouška. Navíc se Ghostface v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že koncertní zpracování novinky by mělo mít daleko blíž k divadelnímu vystoupení než klasické show.

Hodnocení: 75 %
Ghostface Killah – 36 Seasons(Tommy Boy Records, 2014)

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.