Gilbert Keith Chesterton: Neřešitelný problém. Otec Brown vyšetřuje záhadnou smrt starého muže

28. prosinec 2022

Amatérský detektiv, katolický kněz otec Brown, a jeho přítel, bývalý lupič Flambeau, vyšetřují v odlehlém hotelu záhadnou smrt starého muže. Jenže nic není tak, jak se jeví na první pohled.

Účinkuje: David Viktora
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Jan Čulík
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 17. 12. 2022

Katolický kněz je na první pohled neobvyklý detektiv. Chesterton ho obdařil vtipem, laskavou ironií, dobrým srdcem a silným intelektem. Jako inspirační zdroj mu posloužil přítel, katolický kněz John O’Connor.

Příběhy pátera Browna vyšly v pěti sbírkách v letech 1911 až 1935, je jich přesně padesát a jsou neoddělitelnou součástí literárního díla svého tvůrce. Právě díky netradičnímu detektivovi v nich najdeme výrazný otisk autorovy osobnosti, jeho filosofii i etiku, nekonformismus, smysl pro paradox a věčné okouzlení tajuplností přírody a lidské duše.

Kdo byl Gilbert Keith Chesterton?

Novinář, básník, prozaik, dramatik, ale také ilustrátor a filozof, vášnivý diskutér a křesťanský myslitel, to vše můžeme přiřadit ke jménu britského autora přelomu 19. a 20. století. K výše uvedenému výčtu dodejme ještě, že Gilbert Keith Chesterton uvedl na literární scénu jednoho z nejznámějších detektivů amatérů otce Browna.

V neposlední řade je G. K. Chesterton mistrem bonmotu. „Jenom ti, kteří vydrží ještě deset minut, když už je vše ztraceno, vytvářejí naději.“

Gilbert Keith Chesterton

G. K. Chesterton

Novinář, básník, prozaik, dramatik, ale také ilustrátor a filozof, vášnivý diskutér a křesťanský myslitel.

Chesterton napsal přibližně osmdesát knih, několik set básní, kolem dvou set povídek, čtyři tisíce esejů a několik her. Zároveň psal sloupky pro noviny Daily News, Illustrated London News a vlastní G. K.’s Weekly, a navíc články pro Encyklopedii Britannica.

Výrazným znakem Chestertonova díla, detektivní povídky s otcem Brownem v hlavní roli nevyjímaje, je humor. Když noviny The Times požádaly několik význačných osobností, aby napsaly esej na téma „Co je na světě špatného“, Chesterton odepsal stručně: „Vážení pánové, to já. S úctou G. K. Chesterton.“

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio