Giro d’Italia slaví návrat do normálu i devadesátiny růžového dresu

14. květen 2021
Tribuna

Květen a Giro d’Italia, dokonalá kombinace, která se vrací po odložené říjnové edici z loňského roku. Co přinese první cyklistická Grand Tour sezony, s jakými překážkami se musejí jezdci vypořádat a která brutální stoupání je v letošním formátu čekají?

Boj o maglia rosa, růžový dres pro vedoucího jezdce na italské Grand Tour, je již v plném proudu. Legendární trikot letos slaví devadesát let své existence, samotný závod kolem Itálie je ještě starší. Zatímco minulý ročník se kvůli koronavirové pandemii konal výjimečně na podzim, tentokrát se vrátil k tradičnímu květnovému termínu.

„Panovaly velké diskuze, jestli závod dojede vůbec do cíle, někteří jezdci, potažmo některé stáje, museli odstoupit kvůli počtu nakažených,“ připomíná Vojta Jírovec specifická omezení z loňské sezony. „Letos je to hodně utlumené. Všichni si nějak zvykli na ty procedury, testování, na proces těch bublin. Každému už to připadá normální a už se o tom nijak nemluví, není to už téma,“ dodává.

Čtěte také

Do popředí se tak opět dostává samotné závodění. Nakolik se jede na hraně možností, ukázaly i pády některých jezdců. Dojezd na konci páté etapy znamenal konec pro záložního lídra týmu Ineos Pavla Sivakova, který po nárazu do stromu utrpěl zlomeninu klíční kosti. Stejné zranění ve stejné etapě vyřadilo ze závodu i dalšího z favoritů, španělského cyklistu Mikela Landu, po srážce s jedním z organizátorů.

„Silniční cyklistika je prostě sport, který se odehrává v reálném světě. Není to umělé prostředí, dejme tomu jako na fotbalovém stadionu, kam svět z vnějšku nezasahuje. Tady máme silnice, kde je spousta ostrůvků, kruhových objezdů, různých věcí, které používají lokální obyvatelé, a ten závod se jich nemůže úplně vyvarovat,“ vysvětluje Jírovec.

Jaká kontroverzní opatření zavedla na ochranu závodníků cyklistická federace a jaký bude návrat belgického nástupce legendárního Eddyho Merckxe po pádu z mostu, se dozvíte v novém dílu Tribuny.

Proč se ani tentokrát nepodařilo zabránit pádům a těžkým zraněním i těch nejlepších jezdců, jak mladý favorit Egan Bernal bojuje s motivací a proč je český cyklista Jan Hirt mistrem v anonymním závodění?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.