Gita Zbavitelová: Al-Džazíra žaluje Izrael u Mezinárodního trestního soudu

11. prosinec 2022

Mezinárodním trestním soudem většinou vyhrožují Izraeli Palestinci, kteří už podali řadu podnětů k vyšetřování, ale teď se připojila také katarská televizní stanice Al-Džazíra.

Tento týden požádala tribunál o vyšetření údajné vraždy své americko-palestinské reportérky Širín Abú Achlech. Ta zemřela v květnu v palestinském městě Dženín na Západním břehu, kde sledovala bezpečnostní operaci izraelské armády proti Palestincům podezřelým z terorismu. Ozbrojenci na vojáky útočí a při akcích, které armáda provádí už od jara, dochází k divokým přestřelkám. V jedné takové se ocitla i palestinská novinářka a přišla o život.

Čtěte také

Palestinci tehdy kategoricky odmítli, že by ji zabila jejich střela, a prohlásili, že ji zavraždili Izraelci, dokonce prý „úmyslně“. Zabavili kulku, a přestože Izraelci začali incident vyšetřovat, palestinská samospráva s nimi odmítla spolupracovat a střelu jim vydat. Izraelské vyšetřování proto proběhlo bez potřebných důkazů, ale i tak nakonec připustilo, že novinářku mohla trefit zbloudilá kulka izraelského vojáka. Armáda však odmítla tvrzení, že šlo o úmysl, a zdůraznila, že bez smrtící střely nelze vinu jednoznačně určit.

Al-Džazíra údajně tribunálu předložila nový důkaz o izraelské vině v podobě videonahrávky, na které prý izraelský voják záměrně střílí na skupinu reportérů, kde stojí i novinářka.

Čtěte také

Právní zástupce Al-Džazíry Rodney Dixon Izrael obvinil ze systematického tažení proti katarské stanici, kam podle něj patřilo i loňské izraelské bombardování výškového domu v Gaze, kde se nacházely i kanceláře Al-Džazíry. Nikdo při něm nezahynul, protože Izrael všechny obyvatele budovy předem varoval a dal jim celou hodinu na evakuaci.

Důvodem zničení domu samozřejmě nebyla katarská televize, ale skutečnost, že v ní měl Hamás velitelství vojenské rozvědky. Používal novináře jako lidské štíty stejně, jako využívá škol, nemocnic nebo mešit. To tehdy potvrdila i řada zahraničních novinářů, kteří o konfliktu informovali přímo z Gazy.  

Oficiální stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu podala v září i rodina Širín Abú Achlech, ale tribunál dodnes nerozhodl, zda se jí bude zabývat.

Proti Izraeli dodnes neučinil jediný krok

Mezinárodní trestní soud nemůže vyšetřovat žádný stát, který má nezávislé a funkční soudnictví, a je tak schopen zjednat spravedlnost sám. Izrael funkční soudnictví má – alespoň do nástupu nové vlády – a incident nejen řádně vyšetřil, ale dokonce za něj víceméně přiznal vinu. A i když za něj nebyl nikdo potrestán, protože izraelští vyšetřovatelé neměli k dispozici všechny důkazy, vyšetřování proběhlo a nebylo první – armáda vyšetřuje přehmaty vojáků relativně často a řadu jich za smrt Palestinců potrestala vězením.

Čtěte také

Nikdo tak nemůže říct, že izraelské soudnictví nefunguje. Izrael navíc není signatářem Římského statutu, který tribunál založil, ale ten prohlásil, že má jurisdikci nad Západním břehem a Pásmem Gazy, protože v roce 2015 oficiálně uznal za svůj členský stát neexistující Palestinu.

A tak hlavní žalobkyně tribunálu Fatou Bensouda z Gambie vloni zahájila vyšetřování Izraele, nečlenského státu s funkčním soudnictvím, kvůli údajným „válečným zločinům“ při odvetné operaci za ostřelování teroristickým Hamásem v Pásmu Gazy v roce 2014, pohraničním provokacím Hamásu z roku 2018, kdy prý Izrael používal „nepřiměřenou sílu“, a kvůli výstavbě a existenci židovských osad.

Čtěte také

Bensouda stanovila začátek zkoumání po 13. červnu 2014. Kdyby zašla hlouběji do minulosti, musela by vyšetřit i brutální vraždu tří izraelských teenagerů členy Hamásu, ke které došlo právě v onen den, a to by pak musela odsoudit Palestince.

Bensoudě loni v červnu vypršel mandát a po ní do funkce hlavního žalobce nastoupil britský právník Karim Khan, ale ani v jednom z případů proti Izraeli dodnes neučinil ani jediný krok. Většina podnětů podaných haagskému tribunálu k zahájení vyšetřování nevede a i ty, které soud přijme, trvají řadu let. Palestinci například podali žádost o vyšetření konfliktu v Gaze už v roce 2015.

Pravomoc Nejvyššího soudu 

Vyšetřování smrti palestinské novinářky haagským tribunálem odmítl nejen Izrael, ale i Spojené státy, přestože samy na nátlak její rodiny nedávno zahájily vlastní šetření, protože Širín Abú Achlech měla i americké občanství. Notně tím rozhněvali Izrael, který okamžitě prohlásil, že nebude s žádnými zahraničními vyšetřovateli spolupracovat.

Čtěte také

Spolupracovat nehodlá ani s haagským tribunálem. Dosluhující izraelský premiér Jair Lapid navíc zdůraznil, že „Izraeli nebude nikdo kázat o morálce v době války, a už vůbec ne Al-Džazíra“, která je známá svým neobjektivním zpravodajstvím o této zemi – ale přesto smí v Izraeli svobodně působit.

Smrt palestinské novinářky je politováníhodná, stejně jako smrt více než dvou tisíc dalších válečných reportérů, kteří v posledních pětadvaceti letech zahynuli při výkonu povolání v konfliktech na celém světě. Izrael se za ni omluvil, přestože není jisté, zda ji způsobil. Než žalobce tribunálu Karim Khan rozhodne, zda podnět Al-Džazíry přijme, nebo ne, bude to ještě nějakou dobu trvat, ale současná situace v Izraeli k příznivému výsledku nepřispívá.

Gita Zbavitelová

Extremističtí a ultranacionalističtí členové budoucí vlády Binjamina Netanjahua chtějí kromě dalších sporných kroků oslabit pravomoc Nejvyššího soudu a to by mohlo otevřít cestu k mezinárodnímu trestnímu stíhání izraelských vojenských a politických představitelů, i kdyby bylo neopodstatněné. Už po oficiální obžalobě haagským tribunálem by nemohli z Izraele nikam odjet, protože na základě mezinárodního zatykače by mohli být kdekoli na světě zadrženi.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu 

Spustit audio