Gita Zbavitelová: Jak izraelská vláda naplňuje své radikální plány

21. leden 2023

Nová izraelská vláda Binjamina Netanjahua začala s vervou plnit předvolební sliby. Prvním čtením prošel návrh zákona, jenž zbavuje izraelského občanství a práva pobytu odsouzené teroristy, kteří za své vraždy dostávají odměnu palestinské samosprávy, což podněcuje útoky na Izraelce. Jen v roce 2020 jim vyplatila přes 180 milionů dolarů.

Čtěte také

Kabinet chce také zhoršit vězeňské podmínky odsouzených teroristů. Kvůli snaze předchozích vlád vyhnout se vzpourám a hladovkám byly luxusní – vězňové se směli dívat na televizi, vařit si, mít kapesné a utrácet je ve vězeňské kantýně, pobírat renty, hrát tenis a fotbal a přijímat návštěvy příbuzných i poslanců. V celách byli členové stejných teroristických skupin, a mohli tak plánovat útoky, což se také dělo. Teroristé dokonce donedávna směli dálkově studovat a získat titul. Všechny tyto výhody teď budou zrušeny.

Kabinet také schválil sankce namířené proti palestinské samosprávě za to, že v rozporu s dohodami z norského Osla neustále podniká jednostranné kroky s cílem poškodit Izrael a stěžuje si na něj u Mezinárodního trestního soudu. Vláda bude proto zabavovat výnosy z daní, které pro samosprávu vybírá, a bude je přidělovat izraelským obětem palestinského terorismu – letos v přepočtu šest a čtvrt milionu dolarů.

Čtěte také

Další sankce postihují nejvyšší palestinské představitele za to, že šli přivítat propuštěného palestinského teroristu, jenž si v Izraeli odpykal 40 let za vraždu izraelského vojáka. Do Izraele teď nesmějí vstoupit tři vysocí činitelé hnutí Fatah Mahmúda Abbáse a palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí nesmí do ciziny.

Výlet Bena Gvira mohl stát Izraelce život

Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir navzdory výhrůžkám teroristického Hamásu navštívil Chrámovou horu. Premiér Netanjahu mu to rozmlouval, ale Ben Gvir stejně šel – tedy spíše se plížil, časně ráno, co nejméně nápadně a bez jakýchkoli provokací, jen aby ukázal, že se Hamásu nebojí.

Intifáda nevypukla a z Gazy byla odpálena jen jediná raketa, která do Izraele ani nedoletěla. Podle dohody z roku 1967 Židé na Chrámovou horu chodit smějí, ale nesmějí se tam modlit, což Ben Gvir nedělal. Situace je však složitější – kvůli jeho výletu mohli umírat lidé. Podobná procházka Ariela Šarona v roce 2000 vyvolala druhou intifádu, při které zahynulo přes tisíc Izraelců.

Při pádu samosprávy se moci chopí Hamás

Vláda už také předložila návrh kontroverzní reformy soudnictví, která má výrazně oslabit Nejvyšší soud. A ministr zahraničí Eli Kohen oznámil, že kabinet bude dál posílat humanitární pomoc Ukrajině, ale nebude už kritizovat Rusko.

Gita Zbavitelová

Některé vládní kroky mohou Izrael odcizit jeho spojencům a snížit šanci na gesta dobré vůle či pomoc, až je bude potřebovat. Podle vládních kritiků mohou způsobit i pád samosprávy. Její existence je však v izraelském zájmu, protože je to nejméně špatná varianta ze všech ostatních, mnohem horších. Kdyby samospráva padla, může se moci chopit Hamás.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.