Gordon Matthew Thomas Sumner z Wallsendu. Prostě Sting

28. září 2021

Nejstarší ze čtyř dětí mlékaře a kadeřnice z anglického Wallsendu. A jeden z nejuznávanějších muzikantů současnosti. Gordon Matthew Thomas Sumner, bezpočet let známější pod jménem Sting, má sedmdesát.

Na univerzitě ve Warwicku, kde studoval angličtinu a hudbu, hrál na kontrabas s jazzovou skupinou. V roce 1977 založil s bubeníkem Stewartem Copelandem a kytaristou Andym Summersem novovlnné trio The Police, v němž působil jako skladatel, zpěvák a baskytarista. LP deskou The Dream of the Blue Turtles (Sen o modrých želvách) zahájil v roce 1985 sólovou kariéru. Ve svých skladbách kombinuje pop, rock, jazz, lidovou i vážnou hudbu, písně jako Englishman in New York, Roxanne, It’s Probably Me poznáte po pár tónech, tak jsou vryté pod kůží. Právě jako jeho hlas. Další z ikonických Stingových písní Shape of My Heart použil režisér Luc Besson ve svém filmu z roku 1994 Leon.

Sting je mnohostrannou uměleckou osobností. Do role Feyda-Rautha Harkonena ho obsadil David Lynch ve filmu Duna, další uhrančivý charakter ztělesnil v černé komedii Richarda Loncrainea Dětské projímadlo, hrál po boku Meryl Streepové v psychologickém dramatu Víc než dost (režie Fred Schepisi). V roce 1989 se představil v broadwayské inscenaci Brechtovy a Weillovy Žebrácké opery jako švihácký král zlodějů Mackie Messer.

Sting a Shaggy na koncertě v Itálii

Ke své sedmdesátce si nadělil nové album Duets, které vyšlo letos v březnu. Přizval k němu osobnosti jako Charles Aznavour, Herbie Hancock, Eric Clapton, Annie Lennox, Julio Iglesias, Shaggy a další.

Třicet let je ženatý s herečkou a producentkou Trudie Stylerovou, s níž má čtyři děti. Spolu mimo jiné založili nadaci na záchranu dešťových pralesů. Sting podporuje organizaci Děti Země, Amnesty International, angažuje se v humanitárních projektech v Brazílii a Tibetu. Muzikant, který nade vše vyzdvihuje tvůrčí svobodu, se již před lety stal vyznavačem jógy a buddhismu, mírumilovného postoje k životu.

autor: Alena Sojková
Spustit audio

Související