Grand festival smíchu vyhrálo Dejvické divadlo, génia smíchu Zdeněk Svěrák

4. duben 2023 07:40

Nejlepší komedií Grand festivalu smíchu ve Východočeském divadle v Pardubicích se stala hra Každý má svou pravdu, kterou nastudovalo pražské Dejvické divadlo. Inscenace má ocenění ještě ve dvou kategoriích.

V dalších kategoriích uspěly pražské Divadlo v Dlouhé a liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Cenu génia smíchu letos obdržel Zdeněk Svěrák. Grand festival smíchu letos uvedl 23. ročník, dnes po týdnu skončil Galavečerem smíchu a udělováním cen.

Festival je přehlídkou nejlepších komedií, které v předešlé sezoně vznikly na jevištích českých profesionálních divadel. Soutěžilo sedm inscenací, konal se i doprovodný nesoutěžní program.

Každý má svou pravdu

Komedii každý má svou pravdu napsal v roce 1917 italský dramatik a básník Luigi Pirandello, který v roce 1934 obdržel Nobelovu cenu. Hru režíroval Michal Vajdička. Inscenace se také nejvíc líbila studentské porotě. Nejlepší ženský herecký výkon festivalu pak podle poroty předvedla Klára Melíšková, která ve hře hrála jednu z postav.

V mužské kategorii získal cenu za nejlepší výkon Jan Sklenář za roli Královny noci v komedii Kouzelná flétna, kterou nastudovalo pražské Divadlo v Dlouhé. Za režii Kouzelné flétny pak dostalo cenu režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Hra získala i cenu odborné poroty.

Divákům se nejvíc líbila Hra, která se zvrtla od Divadla F. X. Šaldy Liberec. Třeskutá komedie pracuje s principem divadla na divadle. Skupina divadelních ochotníků se rozhodne nastudovat starší anglickou detektivku Vražda na horské chatě. Při premiéře se pokazí vše, co může.

Zdeněk Svěrák ve hře Divadla Járy Cimrmana Záskok

Festival také uděluje Cenu génia smíchu, kterou přebírá významná osobnost divadla. Název ceny je odvozen od sochy Genia akademického sochaře Bohumila Kafky umístěné v průčelí historické budovy Východočeského divadla. „Letos cenu získal Zdeněk Svěrák za osobitou dramatickou tvorbu pro Divadlo Járy Cimrmana,“ uvedl mluvčí divadla Radek Smetana.

Závěrečný Galavečer smíchu uváděli stand-up komik Petr Vydra a herečka pardubického hereckého souboru Martina Sikorová. Slavnostní večer v posunutém přímém přenosu odvysílala Česká televize.

Spustit audio

Související