Gregor Strasser. Nacista, který to se socialismem myslel vážně

3. květen 2021

V únoru uplynulo 101 let od vzniku politické strany, která zásadně zasáhla do dějin Evropy i celého světa. Na přelomu ledna a února 1920 byl formulován politický program a koncem února se ustavila Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP).

Účinkuje: historik Jan Adamec
Připravil: David Hertl
Premiéra: 20. 2. 2020

K jejím zakladatelům patřil i lékárník z bavorského Landshutu Gregor Strasser (1892–1934), který se od počátků nacionálně socialistického hnutí profiloval jako mimořádně schopný a neúnavný organizátor. To mu v nové straně umožnilo raketovou kariéru.

Všiml si ho i Hitler

Strasserových schopností si všiml i Adolf Hitler, který se v létě 1920 dostal do vedení strany. To, že se z NSDAP nestala lokální bavorská záležitost, ale že strana výrazně pronikla na sever Německa, byla zásluha právě Strassera.

Logo

Vytrvale objížděl Sasko, Prusko, Porýní, Hannover, organizoval shromáždění, vybíral místní vůdce, formoval stranický aparát. Pro velkou část severního Německa byl právě Strasser klíčovým mužem v NSDAP; od něj se o nacionálním socialismu dozvěděli, a od něj přijali funkci.

Jenže Strasserovo pojetí nacionálního socialismu stavělo na dělnících, skutečně snil o socialistickém ekonomickém programu, kolektivizaci výroby a důsledné samosprávě Německa. Pro Hitlera byl nacionální socialismus jen heslem, prostřednictvím kterého se dral k moci; osobně si budoval vazby na bankéře a velkopodnikatele.

Popraven během noci dlouhých nožů

Souboj obou mužů se vyostřil v únoru 1926 na stranické konferenci v Bambergu, kde Hitler po pětihodinovém projevu přesvědčil delegáty o svých názorech a prosadil uvnitř strany princip věrnosti vůdci. Podařilo se mu získat na svoji stranu i klíčového Strasserova spolupracovníka a osobního tajemníka Josepha Goebbelse. Hitler i Strasser dokázali ale dál spolupracovat.

Čtěte také

Definitivní rozkol přišel v roce 1932, kdy německý kancléř Kurt von Schleicher nabídl Strasserovi post vicekancléře.

Na rozdíl od Hitlera byl Strasser oblíbený pro své přátelské vystupování a bodrou bavorskou povahu. Hitler tvrdě zasáhl, Strasser byl donucen rezignovat na všechny funkce v NSDAP a nadále se věnoval publicistické činnosti. Hitler nezapomínal: Strasser patřil ke stovkám jeho oponentů, kteří byli popraveni během noci dlouhých nožů 30. června 1934.

„Strasserův příběh je důkazem, že nacistické hnutí nebylo jednolité a mělo řadu odstínů. Ty samozřejmě vymizely nástupem Adolfa Hitlera do funkce kancléře a jeho postupným převzetím totální kontroly nad stranou i celým Německem,“ říká historik Jan Adamec, který dnes už téměř zapomenutou osobnost z počátků německého nacistického hnutí připomíná v pořadu Portréty.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související