Grundfunk servíroval naprosto luxusní soul

18. leden 2023

Luxury Soul se jmenuje kompilace soulových skladeb vycházející každoročně v lednu, tentokrát s přízviskem aktuálního roku 2023, byla jedním z témat, které jsme nakousli. Stejně tak jako vzpomínka na naprosto ojedinělého kytaristu Jeffa Becka, který nás 10. ledna ve svých 78 letech opustil, připomenuli jsme tak několik jeho spoluprací. A také došlo na celou řadu aktuálních singlů od Galactic, zpěvačky Ledisi, nebo nového projektu bubeníka Tomáše Konůpky - IKON.

The Allergies začali rok 2023 vydáním EPčka Reconcile, z nějž jsme pro vás na úvod našeho vysílání vybrali skladbu God Walked Down.

Pomocí tří různých spoluprací jsme ve vysílání připomenuli v úterý zesnulého Jeffa Becka jako nejenom vynikajícího kytaristu, ale jako osobnost hudebního světa, která se nebála pomoci svým kytarovým partem obohatit skladby z různých žánrů nemalé řádce muzikantů. A sem vám posíláme jeho verzi Purple Rain původně od Prince, kterou mu vzdal poctu spolu s několika hosty, kteří jej chovali v úctě podobně, jako on je.

Jubilejní dvacáté vydání kompilace od Expansion Records Luxury Soul nese, jako všechny předchozí, číslovku příslušného roku, v kterém se objevila - v tomto případě tedy 2023. Tentokrát se na ploše 35 skladeb zakousnete do méně známých, ale kvalitou překypujících soulových skladeb, kterým dominuje i pár úplných novinek.

Bubeník a nově i zpěvák Tomáš Konůpka (Navigators, Android Asteroid) před týdnem představil svůj dlouho chystaný projekt IKON prostřednictvím prvního singlu Waiting, ke kterému vznikl v Los Angeles i tento klip.

Philippe Bouthemy alias Magoo, kterého tentokrát představila pravidelná rubrika Groove Window, má sice za sebou již slušnou řádku singlů, EPček i dvě plnohodnotná alba, rozcestník na jeho tvorbu ale na jednom jediném místě internetu nenajdete. Pokud jej chcete i podpořit, tak jeho poslední dlouhohrající desku najdete tu.

Závěr tentokrát obstaral single I Need To Know, který zve fanoušky Ledisi na její s Kemem a Musiqem Soulchildem společné turné po Spojených státech, které zahájí již příští měsíc.

Playlist dílu najdete tady.  

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.