Guru Jára, Mooji a Bivolaru. Kontroverzní osobnosti očima religionistky Jitky Schlichtsové

5. červen 2022

Pořad Hergot! se kromě vznešených spirituálních témat věnuje i záležitostem temně přízemním. Aktuální díl se zaměřuje na problematiku sexuálního zneužívání, případně nařčení ze sexuálního zneužívání, v souvislosti s působením duchovních učitelů inspirovaných indickými tradicemi. Do studia přišla osvětlit toto téma religionistka Jitka Schlichtsová.

Jitka Schlichtsová religionistka

„To že si o nějakém člověku vytvoříme představu, že je nějakým způsobem výjimečný a lepší než my, nás vede do podřízeného postavení. Tím dáváme do rukou onomu člověku obrovskou moc. Je v nadřízené pozici a z této pozice snadno může s touto mocí, byť třeba nechtěně, zacházet takovým způsobem, že dojde k nějakému zranění,“ přibližuje Schlichtsová předpoklady, za kterých může k zneužití dojít.

Chcete vědět, jak se v tomto ohledu liší kauzy jednotlivých guruů? Zda a jak se liší případy zneužití s ohledem na duchovní tradici, v jejímž prostředí se odehrálo? Zda existuje nějaký vztah poměru různých náboženských tradic k sexualitě a zneužíváním? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.