Hadí lázně už nejsou památkou – rozhodl těsně před odchodem ministr Staněk

10. srpen 2019 15:10

Antonín Staněk z ČSSD rozhodl na poslední chvíli před odchodem z čela resortu kultury letitý spor o Hadí lázně v Teplicích. Chátrající klasicistní budova tak už není památkou.

Informoval o tom jako první server Neovlivní.cz. Podle něj tím Staněk vyšel vstříc majiteli a developerovi Jaroslavu Třešňákovi, který má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi, jenž se Staňka v poslední době zastával.Spor o Hadí lázně v Teplicích se táhne už téměř deset let. Památkáři dosud odmítali vydat souhlas k návrhům na rekonstrukci chátrající klasicistní budovy, kterou vlastní teplický developer Jaroslav Třešňák.

Do lázní chtěl podle informací z února investovat až 200 milionů korun. Sloužit měly jako lázeňská léčebna až pro dvě stě dětí s pohybovými poruchami. Památkářům se ale nelíbily technologické zásahy do tehdy památkově chráněné budovy. Třešňák chtěl dokonce v létě lázně prodat, nabídl je k odkupu městu.

Nyní již exministr kultury Antonín Staněk ale podle zjištění serveru Neolivní.cz vydal rozhodnutí, podle kterého Hadí lázně po jednašedesáti letech nejsou kulturní památkou, v poslední hodiny v úřadě 31. července. 

Končící ministr kultury Antonín Staněk

Národní památkový ústav se ale se Staňkovým rozhodnutím neztotožňuje. „Rozhodnutí docenta Staňka je v odborném hodnocení v rozporu s rozhodnutím samotného ministerstva kultury ze dne 8. července 2019 a v rozporu se všemi stanovisky, která k návrhu na zrušení prohlášení poskytly dotčené správní orgány,“ říká ředitel ústeckého Národního památkového ústavu Petr Hrubý.

Podle něj je Staňkův přístup zcela nepřípustný. „V podstatě se jedná o rozhodnutí, které umožňovala docentu Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležitější roli. V případě vrcholného orgánu, který má mimo jiné i dohlížet na ochranu kulturního dědictví, se jedná o postoj, který je zcela mimo racionální uvažování,“ míní.

A dodává, že Staňkovo rozhodnutí může v případě, že by ministerstvo kultury postupovalo v podobných případech obdobně, vést k přímému ohrožení celkového počtu chráněných památek v Česku.

Staněk své rozhodnutí nekomentoval. Podle svých slov je na dovolené. „Bude-li vám to stačit, připravím pro vás odpověď po 19. 8.,” napsal v SMS na dotazy serveru Neovlivní.cz. A dále už nereagoval.

Server iROZHLAS.cz požádal o reakci mluvčí resortu Marthu Häckl. „Ministr kultury rozhodl v souladu se stanoviskem rozkladové komise ministerstva kultury. Ministr komisi předtím osobně se situací kolem chátrajících lázní seznámil a reagoval přitom i na četné podněty občanů. Památka je v městské památkové zóně, která dostatečně chrání její exteriérové hodnoty,“ uvedla Häckl.

Třešňák, který podle Neovlivní.cz patřil mezi největší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana, tak nyní může i přes kritiku památkářů začít Hadí lázně opravovat. Zdevastované Hadí lázně v Teplicích neslouží svému účelu již od přelomu tisíciletí, do Třešňákových rukou přešly v roce 2006.

Hadí lázně v prosinci 2016
Hadí lázně v únoru 2019
Hadí lázně - vizualizace plánované podoby
autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související