Halekačky, volání o pomoc a absolutní doom. Vybíráme z novinek zahraniční nezávislé scény

20. květen 2022

Jaro už se kloní k létu a před plným vypuknutím festivalové sezony se Špína probrala i novými deskami či singly, které se vyrojily v zahraničí. A připravili jsme si posilující chladivý elixír složený z bahenních rytmů, hardcorových vypalovaček, melancholických melodií i výbuchů harshnoisu.

Vzpomenete ještě někdy na texaské Institute? Jejich zpěvák Moses Brown se věnuje vedle kapely Glue i sólové tvorbě. S glam punkovým projektem Peace De Résistence v březnu vydal pokojovou nahrávku Bits And Pieces. Za vizuálem alba stojí fotografka Jane Pain, propojená s newyorskou punkovou scénou. Tam se letos z jara pochopitelně též velmi dařilo, a ve Špíně se nám tím pádem vyskytli například Straw Man Army a jejich SOS nebo ukázka z nového EP od Warthog. A nezůstali jsme jen v New Yorku. Z Denveru se po nějaké době přihlásila o slovo etablovaná doomová obluda Primitive Man.

I tentokrát došlo na nějaké ty singalongy, karta nám padla na vancouverské Bishops Green. Kdo dává před vyřváváním v kotli přednost spíš moshování, měl by si do uší pustit novou nahrávku Chewing Gum For The Ears od The Flex. Nechyběl ani klasický australský zářez, Grace Stevenson (Rebel Yell) totiž spolupřivedla zpět k životu nepatetický synthopopový projekt 100%.

Proč by měli zbystřit fanoušci G.L.O.S.S.? Která z novinkových kapel zcoverovala skladbu od Smashing Pumpkins? Jak se nám líbí novinka od enfant terrible dánské scény Iron Sighta? Kdo byl navrácen po letech opět mezi živé? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.