Hana Podolská: Módní salon prvorepublikových dam vznikl díky prostořekosti jeho majitelky

Modelový a zakázkový dům Hany Podolské, který založila švadlena Johanna Vošahlíková, se stal symbolem českého prvorepublikového odívání. Její modely nosily filmové a divadelní herečky i dámy z diplomatických a politických kruhů... dokonce i manželka prezidenta  Edvarda Beneše Hana.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Jiří Litoš
Premiéra: 14. 9. 2021

Johanně se od dětství říkalo zkráceně Hana. Narodila se 16. května 1880. Otec, architekt a stavitel František Vošahlík, brzy zemřel, a rodina se ocitla bez prostředků. Matce nezbylo než otevřít si v Praze krupařský krám a dceru dát vyučit švadlenou.

S Hanou ale nebylo lehké pořízení. Měla svou hlavu, proříznutou pusu a ostrý jazyk. Jednou prý byla na svoji paní mistrovou drzá, a tak jí šéfka jednu pleskla přes prostořeká ústa. No a Hana, místo aby se zastyděla, či snad dokonce omluvila, si raději zařídila samostatnou živnost.

Společenské šaty z krajkoviny protkávané zlatou nití

Řízení osudu

Z počátku se musela pořádně otáčet. Potřebovala nejen postavit na nohy vlastní podnikání, ale bylo nutné pomáhat matce živit zbytek rodiny. Naštěstí jí osud přihrál do cesty poměrně zámožného polského šlechtice – akademického malíře Viktora Podolského.

Díky jeho finanční pomoci si v roce 1908 na nároží ulic Vyšehradská a Na Hrobci otevřela malou dílnu s honosným názvem salon U Pěti králů. Dokonce si mohla dovolit zaměstnávat dvě švadleny.

Podolští

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, a mladá paní Podolská se brzy přesunula do lukrativnějších prostor v centru Prahy, do domu na rohu Jungmannovy a Vodičkovy ulice. A tam to muselo být veliké! Podle vzpomínek zákaznic salon zdobila benátská zrcadla, růžový mramor, decentní osvětlení a všude bylo plno květin. Paní majitelka květiny milovala a aranžmá tvořila osobně.

V roce 1915 se Podolští přestěhovali do právě budovaného paláce Lucerna, kde ve čtvrtém patře obývali i luxusní byt. Krok za krokem se tak Podolská propracovávala k legendárnímu módnímu salonu s obrovským renomé, spoustou zaměstnanců, krejčovských pomocníků a učňů. S postupujícími lety se do práce zapojil nejen Viktor Podolský, ale i oba synové s manželkami.

Kdo byl dvorním fotografem Hany Podolské? Které dámy u ní šily? A jak její salon dopadl?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související