Hanácké divadlo slaví 40. narozeniny

20. září 2014

Hanácké divadlo vzniklo v Prostějově v roce 1974. Tehdejší vedení města mělo představu, že půjde o vícesouborové profesionální divadlo. To ale nebylo reálné jak z finančních důvodů, tak proto, že právě takové v sotva dvacet kilometrů vzdálené Olomouci působilo a do Prostějova také pravidelně zajíždělo.

Na prostějovské lidové škole umění ale působili vynikající učitelé, kteří dokázali mladé lidi nadchnout pro poezii a divadlo. Jejich svěřenci pak vítězili na Wolkrově Prostějově.

A tak se základem budoucího HaDivadla stal právě soubor LŠU a prvním profesionálním režisérem jeho vedoucí Svatopluk Vála. Společně s dramaturgem Josefem Kovalčukem pak postupně přivedli poloprofesionální soubor k osobitému výrazu a poetice a na špičku mezi studiovými divadly.

Zpočátku v inscenacích hostovali herci olomouckého a uherskohradišťského divadla, posléze začali přicházet do angažmá absolventi brněnské konzervatoře (prvním byl Miloš Černoušek v roce 1975, který v HaDivadle působí dodnes) a herci z renomovaných amatérských souborů.

Zlom v uměleckém snažení HaDivadla znamenal triptych Ekkykléma, Depeše na kolečkách a Chapliniáda. Právě v té době přišel do divadla druhý režisér a herec Arnošt Goldflam.

Změnou divadelního zákona přeslo HaDivadlo pod Státní divadlo Brno a bylo už jen otázkou času, kdy přejde do Brna zcela. S Prostějověm se rozloučilo Divadelní dílnou, kde se představila nejlepší studiová divadla.

Hanáckým divadlem prošla řada výrazných uměleckých osobností – vedle už zmíněných například Břetislav Rychlík, Ján Sedal, Miloslav Maršálek, Jan Zvoník, Mikuláš Pánek a další.

Na prostějovskou éru Hanáckého divadla zavzpomínáme společně s Arnoštem Goldflamem, Josefem Kovalčukem a Milošem Černouškem v Toulkách krajem.

autor: av
Spustit audio