Hasiče v Plzeňském kraji zaměstnává silný vítr. Od noci měli skoro dvě stovky výjezdů

V Plzeňském kraji dnes hasiči zatím evidují téměř 180 zásahů. Od půlnoci vyjížděli kvůli silnému větru k desítkám popadaných stromů. 20 tisíc domácností je bez elektřiny a problémy jsou i na silnicích.

Většinou hasiči odstraňují popadané stromy na silnici nebo na elektrické vedení. Zasahovali ale i dalších případů. „Jednou jsme v Zářečí u Horažďovic připevňovali poškozenou zastávku autobusu. V Klatovech - Břežanech spadla utržená plachta do elektrického vedení. A v Plzni na Doubravce jsme připevňovali utrženou plachtu billboardu. V této chvíli vyjíždíme do Horní Břízy, kde měl padnout strom na prázdné vozidlo. V podstatě vyjíždíme k případům neustále," vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Problémy vítr způsobil také v dopravě. Spadlé stromy zastavily v Plzeňském kraji provoz na čtyřech tratích, z toho na jedné hlavní a silničáři hlásí tři uzavřené menší silnice na Tachovsku. Řidiči by proto měli sledovat dopravní zpravodajství.

Vítr vypnul tisícům domácností proud

Kvůli silnému větru stoupá v Plzeňském kraji i počet domácností bez elektřiny. Energetici jsou v terénu a na obnově pracují. „Aktuálně evidujeme v Plzeňském kraji 32 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je přes dvacet tisíc tisíce domácností. Situace v terénu je složitá, stále velmi silně fouká a prší, nicméně pracujeme na obnovení dodávky elektřiny našim zákazníkům,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová s tím, že nejhorší je situace na Domažlicku, Tachovsku, Klatovsku a severu Plzeňska.

V Plzeňském kraji dosahuje vítr v nížinách rychlosti do 90 kilometrů v hodině. Zatím nejsilnější náraz zaznamenali meteorologové v Přimdě na Tachovsku - 98 kilometrů v hodině, rychlostí 85 kilometrů za hodinu foukalo dnes v Konstantinových Lázních na Tachovsku, v Plzni vítr dosáhl rychlosti přes 80 kilometrů za hodinu.

Podle českého hydrometeorologického ústavu bude vítr ještě dopoledne sílit, může i v nížinách dosahovat rychlosti kolem sta kilometrů za hodinu a vyloučeny nejsou ani bouřky. V horských oblastech Klatovska, zejména na řece Otavě, je ještě výstraha na povodně, která platí od dnešního dopoledne do pátku do 5:00.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio