Hasiči si vyzkoušeli zásah na uzavřeném dole. Simulovaně tam začal unikat metan

25. květen 2022

Únik výbušného metanu, zaměstnanci dolu neberou telefon. Tak vypadalo cvičení hasičů na dole Staříč na Frýdecko-Místecku. Záchranáři se postupně učí zasahovat i na uzavřených šachtách, kde se bude důlní plyn odčerpávat ještě velmi dlouho.

Degazační stanice. Klíčové místo, kde se hlídá a řídí čerpání metanu. Většinou je to menší budova, která má ale zásadní význam pro bezpečnost.

Hasiči právě vynáší jednoho ze zaměstnanců, předtím museli zjistit spoustu informací od ostatních, protože toto místo je i pro ně neobvyklé. „V první fázi proběhla simulace nehod dole a teď máme druhou část cvičení – simulovaná nehoda na degazační stanici,“ popisuje průběh cvičení závodní dolu Ivan Šimek.

„Nehoda spočívá v tom, že byl zjištěn kouř v degazační stanici, obsluha se nehlásí a byli povoláni hasiči. Nacvičíme si vlastně to, jak správně postupovat v případě takové situace,“ dodává Šimek.

I když to nijak akčně nevypadá, přijela dvě hasičská auta, význam nácviku je s ohledem na nebezpečí metanu velký, dodává velitel zásahu Jakub Kozák. Záchranáři potřebují hlavně informace. Okamžitě. Aby věděli, co dělat.

„Prováděli jsme detekci úniku metanu a vyhledávání osob. Je to pro nás velice cenné. Je určitě lepší cvičit v reálném objektu než simulovat nějakou takovou překážku v garáži,“ dodává Kozák.

Přímo tady na Staříči se denně odčerpá 30 tisíc kubíků metanu, který se dále využívá v energetice a teplárenství. Těžit se bude ještě desítky let. Podobná cvičení mají v plánu i další šachty.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související