Hasiči vyzkoušeli rámy na dekontaminaci pro případ havárie jaderné elektrárny Temelín

6. září 2018 13:43

Hasiči testovali novou techniku, která dokáže odhalit zasažení lidí a aut radioaktivitou. Třídenního cvičení u Veselí nad Lužnicí a v Bechyni se zúčastnilo 1506 záchranářů.

Až dosud mohla pomoc v případě jaderné havárie poskytnout hlavně armáda. Teď ji mohou nahradit hasiči, kteří získali na dekontaminaci vybavení.

Při cvičení si postavili stanoviště detekce dekontaminace. „Každý, koho přivezou, musí projít detekčním rámem. Ten zjistí, zda je povrch těla kontaminován radioaktivní látkou,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Novými rámy projížděla osobní i nákladní auta, kontrolou prošly také stovky lidí. Každý se musel v rámu zastavit, otočit a počkat na světelnou signalizaci. Zelená barva ukazovala, že je vše v pořádku, červená značila problém.

Osoby označené červenou barvou čekala dekontaminace. „Svlečou se a vstupují do sprchy číslo jedna, kde se nanese dekontaminační činidlo. Když je proces dokončen, rozsvítí se zelené světlo a vstupují do druhé části sprchy, kde se oplachují čistou vodou,“ doplnil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

K dekontaminaci se nepoužívá žádný speciální roztok, jak by se mohlo zdát. „Je to klasické mýdlo, v podstatě sprchový gel s pH šest, kterým se člověk umyje tak, jako by složil sto metráků uhlí,“ řekla Vendula Matějů.

Do testování nových rámů na radioaktivní spad se zapojila i armáda. Hasiči s vojáky cvičili na letišti v Bechyni, které by se využívalo i v případě skutečné jaderné havárie.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související