Hasiči z Olomouckého kraje vyjeli na jižní Moravu pomáhat obcím zasaženým tornádem

25. červen 2021

Hasiči z Olomouckého kraje vyráží na pomoc lidem z obcích na jižní Moravě, které zasáhlo ve čtvrtek ničivé tornádo.

Na otázky, jestli se hasiči HZS Olomouckého kraje chystají, nebo už vyrazili na cestu, kolik jich vyráží pomáhat a s jakou technikou jsme se ptali mluvčí Lucie Balážové. Poslechněte si telefonický rozhovor.

Tornádo v Hodoníně vytrhlo tašky ze střech, ulice jsou poházené trámy

V zasažených obcích jsou poškozené stovky domů. Vítr bral s sebou všechno včetně stromů, aut, střech a zdí. V Hodoníně vítr odnesl střechu sportovní haly a poničil taky domov seniorů. S vyhledáváním lidí pod sutinami pomáhají i speciální hasičské jednotky USAR, která na místo poslala třicítku mužů. S sebou hasiči přivezli taky štěrbinové kamery, echolokátory a další zařízení pro vyproštění lidí a likvidační práce. A lidé jsou na jižní Moravě taky bez elektřiny - konkrétně v oblasti kolem Hodonína, Břeclavi a Vyškovska je bez proudu 40 tisíc odběratelů společnosti ED.G.

Bouře způsobila komplikace taky v dopravě

Kvůli poškození železniční trati nejezdí vlaky na koridoru mezi Břeclaví a Hodonínem. Odstraňování škod tam bude podle Správy železnic trvat několik dní. České dráhy v úseku zavedly náhradní autobusovou dopravu, ta je ale velmi omezená, protože doprava je kvůli popadaným stromům a větvím komplikovaná i na silnicích. Naopak znovu otevřená je po noční bouřce dálnice D2 od Břeclavi do Brna.

Je možné tamním obyvatelům nějak pomoct?

Tragédie na jižní Moravě okamžitě spustila vlnu pomoci, sbírku vyhlačuje brněnská diecézní charita, rozjíždí se pomoc přes různé dobročinné portály, třeba ve sbírce Nadaca via bylo kolem osmé hodiny ráno okolo deseti milionů korun a lidé se s pomocí organizují také na sociálních sítítích, je ale nutné připomenout výzvu jihomoravského hejtmana, aby lidé do postižených oblastí nejezdili na vlastní pěst, teď je zapotřebí, aby pracovali profesionálové. A nejde jen o pomoc materiální, nejzasaženější obce budou potřebovat pomoc s ubytováním. Jihomoravský kraj spustil krizovou linku. Nabídky pomoci obcím zasaženým tornádem mohou lidé volat na číslo 800 129 921. Fungovat bude i o víkendu.

Informace o sbírce na pomoc pro obyvatele postižených oblastí naleznete ZDE.

autoři: bzz , bam | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio