Hasiči zlikvidovali požár v lese u Staměřic na Přerovsku, pomohl tomu i déšť

26. červenec 2022 14:30, aktualizováno

Rozsáhlý požár, který se rozhořel v pondělí odpoledne v lese ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Staměřic na Přerovsku, se v úterý dopoledne podařilo hasičům zlikvidovat.

Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl to v úterý ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. K uhašení požáru a jeho ohnisek výrazně dopomohlo dnešní deštivé počasí. Příčinu požáru i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.

Hořet mezi Staměřicemi a Kozlovem začalo v pondělí odpoledne, hasiči zřídili čerpací stanoviště pro hasební vodu v lomu Výkleky. „Zásah byl ukončen kolem 10:00, v tuto chvíli již vykonávají dohled správci lesa. Výrazným pomocníkem při likvidaci požáru byl dnešní vydatnější déšť, uvedl mluvčí hasičů.

Kvůli rozsáhlému požáru lesa se na místo ke Staměřicím sjelo zhruba 80 hasičů z 15 profesionálních i dobrovolných jednotek, vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Požár se podařilo po 19. hodině lokalizovat.

Oheň na rozloze zhruba 800 krát 300 metrů

Oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba 800 krát 300 metrů, hustý dým pozorovali lidé ze vzdálenosti až dvou desítek kilometrů, zjistila ČTK. Podle mluvčího hasičů se požár šířil kvůli silnému větru. Hasičům komplikoval zásah těžce přístupný terén pro techniku, v mladém lese byla také nebezpečná místa pro samotné hasiče.

Na Libavé likvidovali hasiči naposledy velký požár lesa letos v březnu, oheň tehdy zasáhl plochu o rozloze přibližně 400 krát 400 metrů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Oheň tento týden v pondělí vypukl zhruba ve stejné lokalitě, vzhledem k opakovaným požárům se podle informací ČTK nevylučuje ani nedbalostní či úmyslné jednání.

Zdroj: ČTK

Spustit audio