Havířovská nemocnice se chce znovu zařadit mezi mamografická centra

9. únor 2023 09:58

Havířovská nemocnice pořídila po více než deseti letech nový mamograf. Stál deset milionů korun. Díky větší přesnosti zvyšuje šanci na odhalení rakoviny prsu a je také šetrnější k pacientkám. Zatím ho mohou využívat ženy, které mají žádanku od lékaře nebo si nahmatají nestandardní útvar v prsu. Nemocnice má ale v plánu zařadit se co nejdříve mezi screeningová centra a dělat i preventivní vyšetření.

Vedoucí radiologická asistentka Marcela Tomanová je nadšená, co všechno nový mamograf umí. „To, co z toho přístroje jde – ta data, je nesrovnatelné. Naši lékaři vidí věci, které by dříve byly těžko viditelné,“ pochvaluje si.

Přes rok teď mamograf v havířovské nemocnici neměli, poté co se starý porouchal. A technika jde stále dopředu, říká primář havířovské radiologie Patrik Valenta. Nový přístroj má oproti původnímu celou řadu výhod.

Čtěte také

„Rychlost vyšetření, snížená dávka záření a přesnost vyšetření. A pak tam máme nové příslušenství – to je stereotaktická navigace pro biopsie. Umí také detekovat malé léze v hloubce prsu, které mohou být překryty něčím jiným,“ popisuje primář.

Za tímto vyšetřením už tak teď pacientky z Havířova nemusejí dojíždět. Nemocnice ale zatím nemůže nabízet preventivní péči, konkrétně tedy pravidelné vyšetřování bez jakýchkoliv příznaků, které pojišťovny každé dva roky platí ženám od 45 let.

„Nemocnice musí splnit kritéria stanovená odbornou společností, která ministerstvo je vydává formou závazné vyhlášky. Nemocnice je v tuto chvíli na 90 procent plní a stačí nám v podstatě doplnit personál, který už máme předem dohodnut,“ popisuje ředitel nemocnice Norbert Schellong s tím, že i po personální stránce tak už jsou připraveni zařadit se mezi akreditovaná screeningová centra. „Plánujeme buď koncem tohoto roku nebo příštím rokem vyvolat řízení ohledně udělení statusu screeningového centra do Havířova,“ dodává ředitel.

Pokud se nemocnice stane screeningovým centrem, musí ročně vyšetřit minimálně pět tisíc pacientek.

Spustit audio