Hejcmanovo Královské fandango je příběhem Maty Hari z Horní Moštěnice

29. červen 2018

Fandango je španělský lidový párový tanec provozovaný za doprovodu kytary a kastanět. Královské fandango, to je román klasika české dobrodružné literatury Pavla Hejcmana.

Příběh slavné tanečnice a zpěvačky Gabriely Deslys, francouzské vyzvědačky, ve skutečnosti rodačky z Horní Moštěnice na Přerovsku Hedviky Navrátilové, znal autor románu Pavel Hejcman od historika profesora V. V. Štecha. Ten se s ním seznámil prostřednictvím svého otce, který byl ředitelem divadla ve Slaném a Hedviku osobně znal.

Po zpravodajské stránce byla velmi významnou agentkou, rozhodně větší než Mata Hari.
Pavel Hejcman

„Dnes bychom řekli, že to byla hvězda evropského i světového showbyznysu,“ tvrdí Hejcman. „Byla to těžká doba před začátkem první světové války. Ona vystupovala ve Francii a aby získala státní  občanství, stala se francouzskou špiónkou. Po zpravodajské stránce byla velmi významnou agentkou, rozhodně větší než Mata Hari, protože Matu Hari odsoudili k smrti a popravili, kdežto Hedviku Navrátilovou k smrti odsoudili, ale nepopravili, protože jim utekla. Francii prokázala mimořádné zpravodajské služby. Byla milenkou portugalského krále a tím se dostávala do nejvyšších kruhů. Získávala informace, které přímo ovlivňovaly výsledky první světové války,“ popisuje autor románu.

Rozhlasová podoba románu Pavla Hejcmana Královské fandango vznikla na jaře roku 2006 v olomouckém studiu Českého rozhlasu. Na pětidílném dramatickém seriálu se autorsky podílel dramaturg Jan Sulovský a režisér Michal Bureš, který se ujal realizace projektu. Hudbu složil Robert Mahr. V hlavní roli Gabriely Deslys uslyšíme Evellyn Pacolákovou.

Poslouchejte pětidílnou četbu z knihy Královské fandango v Počteníčku Českého rozhlasu Olomouc každou neděli od 1. do 27. července vždy od 18:05 hodin.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.