Hejtman Plzeňského kraje je ve funkci téměř rok. Úřadovat začal v nelehké době

11. leden 2023

Z vesnického kluka se stal politik, který do své funkce vkročil v nelehkém období spojeném s uprchlickou krizí. Mimo té hejtman Rudolf Špoták jednal také o dalších komplikovaných záležitostech. Třeba o koupi bývalých plzeňských lázní nebo o stavbě gigafactory na letišti v Líních u Plzně.

Do funkce vpadl téměř před rokem Rudolf Špoták rovnýma nohama a jedoucí vlak se nezastavil dodnes. 10 dní po jeho nástupu do úřadu hejtmana začala ruská invaze na Ukrajinu a s tím spojená uprchlická krize. Pro kluka z vesnice, jak o sobě Rudolf Špoták mluví, bylo zastávat funkci hejtmana Plzeňského kraje velkou výzvou.

Jeho hlavním cílem je setkávat se s lidmi, s občany, a to se mu zatím daří. Nejvíce času tráví v terénu a na cestách. „Pravdou je, že do kanceláře se moc nedostanu. Jediný, kdo tam na mě bude vždy čekat, je štos papírů k podpisu,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Bývalé lázně na Denisově nábřeží se budou konečně měnit. Kraji se po dlouhém jednání podařilo budovu odkoupit. Na místě by mělo vzniknout kulturní centrum s multifunkčním sálem a v dalších částech objektu také prostory pro volnočasové aktivity.

Dalším velkým projektem v kraji je gigafactory. Jedním ze záměrů volkswagenu bylo vybudovat v prostorách línského letiště továrnu na baterie do elektroaut. „Celý tento projekt výroby autobaterií do aut je vládní prioritou a pokud chceme, abychom udrželi krok s novými technologiemi, tak vybudovat továrny tohoto typu, které se plánují i například v Moravskoslezském kraji, bude nezbytnou součástí,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje. V zásadách územního rozvoje bylo v roce 2008 stanoveno, že celá zóna tohoto letiště bude sloužit pro průmyslové účely, ale dodnes tomu nikdo velkou pozornost nevěnoval. Nyní se hledá nové místo, kde by případně mohlo vzniknout nové letiště.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio