Helga Hošková-Weissová

30. říjen 2009

Ve středu 28. října obdržela od prezidenta Medaili Za zásluhy. Helga Hošková-Weissová je malířka, která prošla vězením v táborech Terezín, Mauthausen a Osvětim. Malovat začala již v dětství. "Maluj, co vidíš," řekl jí tehdy tatínek. Dala na jeho radu a na svých výkresech zobrazila každodenní život v Terezíně. V sobotu 31. října bude hostem Mathilda Nostitzová.

Od dětství měla zakázáno chodit do kina nebo na hřiště. "I jako dítě jsem chápala situaci," vzpomíná Helga Hošková-Weissová. "Chodila jsem do 4. třídy základní školy a šla jsem si pro vysvědčení s tím, že se příští školní rok do školy nevrátím," popisuje.

"Neočekávali jsme nic dobrého, ale skutečnost byla docela jiná, než jsme si představovali. Nikdo si totiž nemyslel, že to bude tak strašné a potom ještě horší," říká. V Terezíně začala sice malovat, ale v ostatních táborech jí nic podobného nedovolili. Před odchodem z Terezína proto předala 100 kreseb svému strýci, který je schoval a po válce vyzvedl.

Podařilo se jí kamarádkám po návratu z lágrů vysvětlit, co se vlastně stalo? "Těžko," přiznává, že s nimi o situaci v koncentračních táborech příliš nemluvila. "Myslím, že je to ani nezajímalo. Mou situaci srovnávali s tou svou."

Strachem však Helga Hošková-Weissová trpí stále. "Začínají se dít podobné situace jako tehdy, a tak bychom je neměli brát na lehkou váhu," varuje. "Tehdy pochodovali Hitlerjugend, zpívali a lidé se smáli, že je Hitler blázen a že se nikdy nemůže dostat k moci. Jenže on se k moci dostal a podobná situace se může opakovat," dodává.

Až v 60. letech se vyrovnala s válečnou a protiválečnou tématikou svých obrazů. Tehdy právě dostala stipendium a mohla odjet do Izraele. "Uchvátilo mě tam úplně všechno a barvy mých obrazů se změnily," přibližuje.

V 70. letech však nemohla vystavovat, a tak přestala malovat. "Šla jsem učit a ve škole jsem zůstala 14 let," říká k tomu. Když se pak k malování vrátila, reagovala svou tvorbou na problémy doby.

"Maluji sice už jinak, méně realisticky, ale tématika války mě neopouští. Zátiší a květiny malovat nedovedu," přiznává.

Pokud si poslechnete záznam rozhovoru Lucie Výborné s Helgou Hoškovou-Weissovou, dozvíte se, zda se někdy vrací do Terezína a co si myslí o filmech a knihách o druhé světové válce.

Záznam celého rozhovoru s Helgou Hoškovou-Weissovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio