Hematologičtí pacienti budou na léčbu docházet ambulantně, říká hematoonkolog Tomáš Papajík

6. únor 2020

Nejčastější formou leukemie v dospělém, zejména vyšším věku je leukemie chronická lymfocytární. Není sice tak agresivní jako akutní formy, zato ale může být nějakou dobu nediagnostikována.

Specifických, jasných a včasných příznaků chronických leukemií mnoho nemáme. „Vypovídající hodnotu mají určitě stále základní parametry krevního obrazu – biochemického vyšetření krve, například před plánovaným operačním výkonem anebo v rámci preventivních odběrů krve,“ připomíná hematoonkolog prof. MUDr. Tomáš Papajík.

Množina takzvaných nespecifických příznaků, tedy symptomů, kterými se mnohou hlásit i jiná onemocnění, je široká: únavnost, pocit nafouklého břicha, otoky či bolesti.

„Patologie lymfatického systému se pak mohou projevit třeba jako zvětšení uzlin na krku a podobně,“ doplňuje Tomáš Papajík.

Ambulantní budoucnost

Jednoznačným trendem v léčbě hematoonkologických diagnóz je léčba ambulantní – jen nezbytný krátký pobyt pacienta v ambulanci, nikoli hospitalizace na lůžkovém oddělení. I proto bude v Olomouci brzy dokončena a zprovozněna zcela nová ambulantní část hematoonkologické kliniky FN; lůžková oddělení však nezanikají, vždycky bude skupina pacientů, kteří potřebují léčbu přímo za pobytu v nemocnici

autor: Bořek Volný
Spustit audio