Here we are now, entertain us. Nevermind od Nirvany slaví 30 let od svého vydání

24. září 2021

Nirvana patří ke kapelám, jejichž poslech zásadně ovlivnil hudební vkus nejednoho teenagera. Před třiceti lety vydalo trio v čele s Kurtem Cobainem svou nahrávku Nevermind, která Nirvanu vyšvihla na první příčky hitparád a zároveň pomohla definovat zvuk 90. let. Do Špíny jsme si pozvali znalce, fanouška a frontmana indierockových L'Point Honzu Krejču, aby s námi zavzpomínal na úsvit grunge a rozebral, co znamenalo Nevermind nejen pro Nirvanu, ale i pro celý hudební svět.

Druhé studiové album kapely původem z washingtonského Aberdeenu patřilo k tomu nejočekávanějšímu, co rok 1991 přinesl. Nirvana měla za sebou syrovou desku Bleach, která byla nahrána za pár stovek dolarů a vyšla spolu s několika singly na jejich do té doby domovské značce Sub Pop. V tomto období docházelo v Nirvaně ke změnám v sestavě, na postu bubeníka se objevil například i Dale Crover z Melvins.

Honza Krejča s albem Nirvany Nevermind

Až na Nevermind došlo k ustálení na třech členech. Kytaristu a zpěváka Kurta Cobaina a basáka Krista Novoselica doplnil bubeník čerstvě rozpadlých Scream Dave Grohl.

Počátkem 90. let se už naplno rozjížděla jakási generační výměna, objevila se řada desek a interpretů spjatých právě se Sub Pop Records (Soundgarden, Screaming Trees). Natupírovaným hárům glam rocku zvonila hrana a do toho všeho vpadla Nirvana a proklestila si cestu z undergroundu až na stadiony.

V MTV běžel dokola klip k singlu Smells Like Teen Spirit s roztleskávačkami, Cobainem v pruhovaném svetru a vytírajícím školníkem, a i když se ještě téhož roku nedostali na první místo žebříčku Billboard Top 200, nastupující mainstreamová obliba grunge byla nevyhnutelná.

Čtěte také

S Honzou jsme probírali, co všechno se dělo v kontextu USA počátku devadesátek a do jakého kulturního ovzduší vhodila Nirvana s úspěchem Nevermind pověstný ruční granát. Doprovázel nás u toho Honzou zvolený playlist, v němž, až na dvě výjimky, vůbec nefigurovaly skladby z probíraného alba.

Kdo doporučil velkému vydavatelství Geffen, aby si zařadilo do hledáčku právě Nirvanu? Jak probíhal křest Nevermind? Kdo kraloval žebříčkům v roce vydání alba a co se po jeho zjevení na scéně událo? Jak se dostala deska do tehdejšího Československa? Jakým způsobem to počátkem 90. let fungovalo u major labelů a v čem Geffen Nirvanu svazoval? Jak se tomu Cobain a spol. snažili vzepřít? A má smysl poslouchat seattleské trio i téměř tři desítky let po smrti Kurta Cobaina? Poslechněte si celou Špínu s Honzou Krejčou ze záznamu!

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.