Herec Jan Budař natočil pohádku a obsadil se do hlavní role Prince mamánka. „Poctivě jsem hledal lepšího představitele,“ žertuje

9. srpen 2022

Autor, režisér a producent, který sám složil hudbu a ujal se hlavní role. „Je to pro mě velký životní zlom a skok. Ale takový je film. Je to dobrodružství,“ krčí rameny Jan Budař před premiérou své filmové pohádky Princ mamánek. Jaká je podle něj současná česká pohádka? A vede on sám i normální běžný život? Poslechněte si v audiuzáznamu Blízkých setkání.

„Je jednodušší být hercem. Ale současně nelituji, že jsem se na tuto dráhu vydal. Jako herci mi to změnilo život. Dostal jsem se na druhou stranu barikády a pochopil, jak film funguje od námětu přes scénář až k realizaci,“ přiznává Jan Budař.

„Je to nesmírně dlouhá cesta a smekám před všemi producenty a režiséry světa. Jak říká Martin Scorsese, je to ani ne tak otázka talentu jako trpělivosti. Je to běh na dlouhou trať a člověk musí vydržet.“

Krok za krokem 

Jan Budař napřed pohádku napsal a nakreslil. Pak natočil film, ve kterém sám hraje hlavní roli. „Nemám pocit, že jsem samožer. Poctivě jsem hledal lepšího představitele,“ směje se. „Ale dokonce moji spolupracovníci mě přesvědčovali, abych tu roli vzal sám. Režisér byl naprosto spokojen. I producent,“ vtipkuje.

K filmu složil i hudbu. „Původně jsem to neplánoval. Při všech profesích, které jsem ve filmu zastával, jsem si říkal, že už je to moc. A to se potvrdilo, protože rok jsem šel z práce do práce. Byl to záhul. Ale natočil jsem pohádku, kterou jsem si dlouho sám přál vidět v kině,“ uzavírá herec v Blízkých setkáních.

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související