Herec Jan Nedbal o seriálu Rozchod: Je hraný, ale je v něm velká část mě

25. březen 2022
Rozhovor VR a MM

„Denise psali lidi, jestli nepotřebuje pomoct s naším dítětem. Já zase dostal zprávu, že je hustý, že jsme spolu doopravdy chodili. Nejprve jsem to bral jako pochvalu, ale nakonec jsme museli veřejně oznámit, že naše charaktery jsou opravdu fikce,“ vysvětluje s úsměvem Jan Nedbal reakce posluchačů na nový podcastový seriál Radia Wave Rozchod, ve kterém herec ztvárnil jednu ze dvou hlavních postav.

Jan aktuálně prožívá úspěšné kariérní období. V České televizi je vidět v oceněné sérii Podezření. V kinech měl premiéru film Poslední závod, ve kterém ztvárnil jednoho z lyžařů. A užívá si i pozornost posluchačů Radia Wave díky podcastovému seriálu Rozchod. „Cítím se sám pro sebe úspěšný, protože mám takové množství práce, které mě uživí a zároveň se na něj hned po ránu stále těším. To je za mě obrovský úspěch a nemusí jít jen o film. Může to být seriál, dabing, rozhlas, loutkařina,“ popisuje Nedbal, který na DAMU vystudoval obor alternativní a loutkové divadlo.

Co je podcastový seriál Radia Wave Rozchod? Denisa (hraje Denisa Barešová) a Honza (hraje Jan Nedbal) spolu strávili deset let. Teď se v nahrávacím studiu ohlížejí za svým vztahem, aby zjistili, proč se rozešli. Díky audionahrávkám, které Denisa v průběhu jejich společného života natočila, se noří do hlubin vlastních vzpomínek. Jsme tak s nimi u seznámení, prvních hádek, na svatební cestě, ale i ve chvílích, kdy říkají slova, která už nelze vzít zpátky. Denisa s Honzou hledají odpověď na to, kde se stala chyba a jestli se dalo rozchodu zabránit.

Herecké začátky ale nebyly jednoduché. „Vyhořel jsem vlastně hned po škole. Jakmile jsi pod institucí, tak jsi v bezpečí. Vlastně toho moc neplatíš. Jen jídlo, které vždycky někde seženeš. Ale jakmile je člověk postavený před to, že se musí uživit sám, tak to ne vždy úplně jde,“ popisuje ve studiu Radia Wave.

Jak Jan Nedbal reagoval na spolupráci s Denisou Barešovou v podcastovém seriálu Rozchod? Vzdal by se své herecké kariéry v Česku v případě nabídky ze zahraničí? Jak probíhalo natáčení filmu Poslední závod v extrémních mrazivých podmínkách? A je jeho rapové duo Matka myšleno vážně nebo v ironii? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.

Jan Nedbal

O Janu Nedbalovi

Vystudoval herectví na katedře alternativního a loutkového divadla. Už při studiu ho ovlivnil půlroční pobyt v Norsku, kde kromě jiného pracoval v divadle. V Česku působil v Divadle J. K. Tyla v Plzni i v některých pražských divadlech. Má za sebou role ve filmech Zpráva, Vánoční příběh nebo Poslední závod. V příštím roce ho diváci uvidí třeba ve snímku Tomáše Mašína Bratři. Účinkuje také v seriálech (Herec, Božena, Podezření, Král Šumavy, Chlap). V podcastovém seriálu Radia Wave Rozchod ztvárnil postavu Honzy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.