Herečka Zdena Herfortová: Četnické humoresky jsem ze začátku brala jen jako hezké příběhy

10. srpen 2020

Zdena Herfortová je nejen herečkou divadelní a filmovou, známou například z Četnických humoresek, ale také pedagožkou, která vedla samostatný ateliér muzikálového herectví na JAMU.

Zdena Herfortová se osobně ani umělecky nikdy neodpoutala od Brna. V moravské metropoli se narodila, studovala JAMU a dvacet čtyři let hrála ve Státním divadle v Brně. Na svém kontě má přes stovku divadelních her i cenu Thálie za titulní roli v dramatu Alžběta anglická. „Když vás za něco pochválí, a dokonce mnoho lidí, kteří tomu rozumí, tak to určitým způsobem důležité je. My jako herci toho zas tolik, co po nás zůstane, nemáme,“ říká k ceně, která ji velice potěšila.

Na začátku devadesátých let přešla herečka do Městského divadla v Brně, kde ji můžeme vidět dodnes, a to jak na činoherní, tak na muzikálové scéně. „V Městském divadle v Brně děláme hlavně americké muzikály, které jsou napsány tak skvěle, že jen málokdo na ně tou kvalitou, choreografií nebo kostýmy dosáhne,“ domnívá se, „muzikál musí být mladý, dokonalý a skvělý. Činohra může být zajímavá, svým způsobem i geniálně napsaná a zahraná, ale muzikál je prostě o něčem jiném.“

V roli pedagožky

Od konce 80. let se Zdena Herfortová věnovala pedagogické činnosti na brněnské JAMU, později zde vedla samostatný ateliér muzikálového herectví, kterým prošla například herečka Alena Antalová. „Svým žákům jsem slibovala dřinu, pot, krev a slzy. Vždycky jsem jim říkala, že musejí být nejlepší a zpívat čistě a skvěle,“ říká Zdena Herfortová.

Vladěnka Šiktancová v Četnických humoreskách

Prostřednictvím televizní produkce se herečka do širšího povědomí dostala díky účinkování v Četnických humoreskách, kde si zahrála po boku Petra Kostky. „Ze začátku jsem to brala jako hezké příběhy, ale že by to mělo dojít až do takové slávy, to jsem netušila,“ vzpomíná s úsměvem. „Znělku miluji. Jak zazní píšťalka, tak jsem šťastná,“ dodává.

Kromě divadelní Thálie se Zdena Herfortová může pochlubit Poděbradskou růží za celoživotní dílo v oblasti poezie. „Teď už nerecituji, protože chvilky poezie, které jsme kdysi dělali, samozřejmě už nejsou,“ říká herečka. „Dnes žijeme jinou poezií. Ten dnešní čas je strašně rychlý, hektický, neurotický a je škoda, že vám nikdo nenabídne tu chvilku poetické relaxace,“ uzavírá.

V jakém televizním seriálu Zdena Herfortová momentálně hraje a jaká další divadelní výzva ji na podzim čeká? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio