Herní rok 2022 byl plný důvodů, proč se těšit na 2023. Bilancujeme hry, které přesto zvládly vyjít

30. prosinec 2022

Jarda se Šárkou se sešli u silvestrovského speciálu bez chlebíčků a šampaňského, aby si společně hezky zabilancovali uplynulý rok. Seznali, že mezi spoustou smutných událostí poskytl hrám hromadu odkladů a dalších příležitostí se těšit na ten příští, který by po letmém pohledu do herního kalendáře měl být mnohem našlapanější.

Moderátoři Questu se tak shodli, že nejlepší hrou roku není ani Elden Ring, ani God of War Ragnarök, ale trochu ošklivý nezávislý hit Vampire Survivors. Dobře, možná nemá ty nejlepší produkční hodnoty, ale rozhodně je z nich nejnávykovější, což Jardu se Šárkou přivedlo k debatě, jestli by prodej takové hry měl být vůbec legální.

K žhavým hvězdám indie scény letos patřil třeba vedle simulátoru rozebírače vesmírných lodí Hardspace Shipbreaker, který je podle Jardy totální americanou, byť je stanice od USA vzdálená tisíce světelných let. Na rozdíl od Vampire Survivors nesází na injektáž dopaminu, ale na relax a country.

O dopamin a relax by ale neměla být nouze ani v příštím roce. Kalendář se výhledově plní a slibuje pořádné herní žně i v měsících, kdy je půda jindy ještě zamrzlá po vánoční sezóně. Teď místo toho v záplavě dalších titulů slibuje remake Dead Space a Resident Evil 4, Forspoken či Hogwarts Legacy.

V posledním letošním Questu se stihl probrat i fenomén Fortnite a proč mu propadá stále více lidí, do kterých by zálibu v popkulturním mashupu nikdo netipoval. Šárka s Jardou se ale zamýšlejí i nad tím, kam směřuje současná herní kritika a proč je těžké psát recenze, které budou nadčasově aktuální.

Proč jsou čísla blbost? Bude rok 2023 méně smutný než ten letošní? Poslechněte si silvestrovský speciál Questu, kde se ohlížíme dopředu i dozadu.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.