Historici mohou v Polsku čelit soudu za tvrzení, že Poláci za války vraždili Židy

5. listopad 2016

Významný americký historik polského původu Jan Tomasz Gross odhalil ve svých pracích zločiny, kterých se dopustili Poláci na Židech během holocaustu. Polsko ho za to chce žalovat kvůli poškození dobrého jména země.

Polský vrchní státní zástupce se minulý měsíc překvapivě rozhodl znovu přezkoumat Grossův případ. V dohledné době by měl rozhodnout, zda proti němu vznese obvinění. V případě odsouzení by Grossovi hrozily až tři roky ve vězení. O případu informuje izraelský list Haaretz.

„Je to velmi znepokojivé. Nemyslím si, že by byl soud vhodným místem pro debatu o historických otázkách, zvláště v případě polsko-židovských vztahů během války,“ cituje deník Haaretz historika Grosse.

Vyšetřování proti Grossovi Poláci zahájili před několika měsíci na základě článku, v němž zdůrazňoval velký počet židovských obětí, které měli za války na svědomí Poláci. „Považte, že Poláci, kteří jsou tolik hrdí na svůj odboj proti nacistům, zabili během války víc Židů, než Němců,“ napsal Gross ve své práci.

Hra s čísly?

Poté, co článek vyšel, obdržel polský vrchní státní zástupce celou řadu podnětů od lidí, kteří si stěžovali, že článek poškozuje reputaci Polska. „Zuří nad tím, že někdo může napsat tak banální pravdu, jakou vám potvrdí každý historik, který o té době něco ví. Poláci za války zabili maximálně 30 tisíc Němců, ale 100 až 200 tisíc Židů,“ vysvětluje Gross.

Před patnácti lety vyvolal Gross mezinárodní ohlas svojí knihou „Sousedé“. Popsal v ní vraždu stovek Židů, kterou spáchali jejich polští sousedé v městečku Jedwabne v roce 1941.

Městečko Jedwabne, "hrdina" Grossovy knihy Sousedé

Po obsazení do té doby Sověty ovládaného města Němci, upálili tamní Poláci ve stodole asi 340 Židů. Z masakru byli původně viněni Němci, ale právě Grossovo pátrání odhalilo pro Poláky krutou pravdu.

Podobné události nebyly v Polsku, bohužel, ojedinělé. Grossovi odpůrci ovšem tvrdí, že počty obětí zkresluje a že tisíce Poláků riskovaly své životy, když ukrývaly pronásledované Židy.

Na výklad historie dohlíží vláda

Právní spor o „historickou pravdu“ se odehrává v době, kdy v Polsku už rok vládne pravicová a ultrakonzervativní vláda. Vrchní státní zástupce oznámil, že si vyžádá názor jiných historiků. Mezi nimi mají být i zástupci polského Ústavu národní paměti, který v minulosti chybně tvrdil, že vraždy v Jedwabném spáchali Němci, nikoli Poláci.

„Stojím si za svou prací. Vše je velmi dobře zdokumentované. Mohu popsat, jak se věci odehrály nejen v Jedwabném, ale i leckde jinde. Mohu přivést lidi, kteří to dosvědčí,“ cituje Grosse deník Haaretz.

Za jeho vyšetřováním prý stojí právě polská vláda. „Tento podivný režim pracuje velmi intenzivně na falzifikaci historie. Nyní chtějí lhát i o dějinách židovsko-polských vztahů za války,“ obviňuje Gross vládu.

Polská vláda premiérky Beaty Szydlové letos skutečně oznámila, že předloží návrh zákona, který pošle do vězení každého, kdo by obvinil Poláky z odpovědnosti za nacistické zločiny. Kam takový zákon míří, je nasnadě.

Polský prezident Andrzej Duda také před několika měsíci oznámil, že na základě mnoha stížností zváží odebrání řádu Za zásluhy o polskou republiku, který Gross v minulosti dostal za zvláštní přínos při práci pro Polsko, uzavírá izraelský list Haaretz.

Spustit audio