Historici se přou i o to, o které oko Žižka přišel, říká režisér Petr Jákl. Proč pro svůj film zvolil to levé?

8. září 2022

Dlouho očekávaný nejdražší „český“ film všech dob je tady – do kin vtrhl Jan Žižka. Producent a režisér Petr Jákl na něm pracoval deset let. Splnil si tak svůj dávný sen: přivést na plátna celého světa neohroženého bojovníka, sice zabijáka, ale zásadového člověka. A hlavně Čecha.

„Právě takový Žižka byl. To jedna z mála skutečností, na kterých se historikové shodnou. Jinak se neshodnou nikdy na ničem. Nevědí ani to, na které oko byl slepý,“ diví se režisér (na české poměry) velkolepého projektu. Proč filmového Žižku připravil o to levé? „To mělo zcela prozaický důvod. Benu Fosterovi, který ho hraje, se líp pracovalo s funkčním pravým okem,“ vysvětluje. 

Příběh filmu se odehrává v roce 1402, tedy téměř dvacetiletí před slavnými husitskými bitvami. „Politika v té době byla nepřehledná. Naši hlavní aktéři – Rožmberk, Václav IV. a Zikmund – byli chvíli spolu, chvíli proti sobě, situace se každou chvíli měnila. Velice mi to připomíná dnešní dobu,“ srovnává Jákl. A jako ve všech dobách, za vším hledej ženu. „Ženský element chlapa vždycky ovlivní. Tak tomu bylo, je a bude,“ usmívá se. Ve snímku Jan Žižka je tímhle elementem Kateřina, neteř francouzského krále. Mimochodem – Žižka prý měl dvě manželky, a obě byly Kateřiny.

Žižka nebo Šiška

Jinak ale prameny z období prvních let 15. století nejsou úplné, zápisy o Žižkovi se rozcházejí, jisté není ani jeho pravé jméno. Někdo píše Žižka, někdo Šižka, jiný zase Šiška. „Možná někdo z nich je naším Janem Žižkou,“ doufá režisér, scenárista a producent Petr Jákl s tím, že ho zajímalo, jakým člověkem Žižka byl. A jak se zrodil pozdější neporazitelný vojevůdce. „Na historických pramenech a domněnkách jsem pak stavěl filmovou fikci,“ dodává. Chtěl tak mimo jiné ukázat pozice, na kterých vzniklo husitství. A natočit český příběh jak pro Čechy, tak pro Američany. Staví na tom, že Žižka je jedním ze sedmi světových vojevůdců, kteří nebyli nikdy poraženi. Právě na tuhle skutečnost prý slyšeli jeho američtí koproducenti, když je přesvědčoval, aby do filmového příběhu českého žoldáka a později husity dali své prostředky. A že nebyly malé!

Čtěte také

Jak bude Jan Žižka úspěšný v amerických kinech, to se uvidí. Pomoci by mohly hvězdy typu Bena Fostera, Michala Caina, Matthewa Gooda, Tila Schweigera či Sophie Lowe. Z českých herců se ve snímku mihnou například Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař nebo Ben Cristovao. Mezi ty hollywoodské skvěle zapadnou. I to je režijní zásluha Petra Jákla. Doufejme, že příběh českého bojovníka z doby, kdy v Americe byli ještě pány původní obyvatelé, bude dnešní Američany zajímat.  

Spustit audio

Související